Startpagina Fruit

Wereldwijde wijnproductie op laagste niveau in 60 jaar

De wereldwijde wijnproductie zal dit jaar naar verwachting uitkomen op het laagste niveau in 60 jaar. Dat komt door tegenvallende oogsten op het zuidelijk halfrond en in sommige Europese landen als gevolg van slechte weersomstandigheden. Dat zegt de Internationale Organisatie voor Wijnbouw en Wijnbereiding (OIV).

Leestijd : 2 min

Op basis van informatie uit 29 landen, samen goed voor 94% van de wereldwijde productie, wordt dit jaar tussen de 241,7 miljoen en 246,6 miljoen hl wijn geproduceerd. Een hectoliter staat gelijk aan 133 standaard wijnflessen. Dat is een daling van 7% in vergelijking met 2022. Het gaat om het laagste niveau sinds 1961.

Productiedaling

In wijnlanden Australië, Argentinië, Chili, Zuid-Afrika en Brazilië valt de wijnproductie 10 tot 30% lager uit dan vorig jaar, voorspelt de OIV. In Europa wordt de wijnproductie in Italië, Spanje en Griekenland het hardst geraakt door slechte weersomstandigheden, waaronder droogte.

Het zou betekenen dat Italië niet langer de grootste wijnproducent ter wereld is, maar dat Frankrijk die plek voor het eerst in 9 jaar inneemt. Italië zakt naar de tweede plaats. Daar is de productie met 12% gedaald. In het land wordt gewerkt met 504 wijnstokvariëteiten die elk een andere rijpingstijd nodig hebben. Daarom is de productie extreem gevoelig voor de effecten van grillig weer, verklaarde de belangrijkste landbouwvakbond Coldiretti onlangs nog.

Aangetaste wijnstokken

De fenomenen die de wijnstokken dit jaar hebben aangetast, zijn zeer uiteenlopend en het is nog niet aangetoond dat ze rechtstreeks verband houden met klimaatverandering, zegt Inaki Garcia de Cortazar-Atauri, van het Franse landbouwonderzoeksinstituut Inrae. Aan de andere kant "zien we dat er steeds meer terugkerende extreme gebeurtenissen zijn" zoals hittegolven of hevige regenval in bepaalde gebieden en zijn er de al langer bekende plagen, zoals meeldauw.

Stabiel in Frankrijk

In Frankrijk is de productie min of meer stabiel gebleven, al zijn er regionaal sterke verschillen. Bordeaux en zuidwestelijke regio's hebben te kampen gehad met de verspreiding van meeldauw, terwijl Languedoc-Roussillon is getroffen door hittegolven en droogte. Aan de andere kant worden er volgens de OIV "bijzonder hoge" volumes verwacht uit Corsica en de Cognac- en Champagne-streek.

Soms ook beter

Sommige landen doen het dan weer beter dan vorig jaar. In de Verenigde Staten, het vierde wijnland ter wereld, wordt naar verwachting 12% meer wijn geproduceerd dan vorig jaar. Dat is onder meer te danken aan de koelere temperaturen en hevige regen in de wijngebieden Napa en Sonoma.

De productiedaling is echter niet per se slecht nieuws, stelt de OIV. "Met een dalende wereldwijde consumptie en grote voorraden in veel delen van de wereld kan de verwachte lage productie het evenwicht op de wereldmarkt herstellen", luidt de redenering.

Belga

Lees ook in Fruit

Nieuwe technologieën maken Vlaamse perenproductie groener, socialer en klimaatrobuust

Fruit De Vlaamse perensector maakt zich op om met innovatieve technieken uit te pakken, die ervoor moeten zorgen dat de perenteelt op een meer circulaire en klimaatrobuustere manier zal gebeuren. Dat werd woensdag 20 maart duidelijk in de fruitveiling BelOrta te Borgloon, waar 5 kenniscentra uitpakten met enkele veelbelovende innovatieve technieken die in de perensector gebruikt zullen worden.
Meer artikelen bekijken