Startpagina Akkerbouw

Minder zomergranen geoogst, wel meer aardappelen

De productie van zomergranen is in 2023 stevig afgenomen, zo blijkt uit voorlopige cijfers van Statbel, het Belgische statistiekbureau. De productie van zomertarwe daalde met 49%, die van zomergerst met 58% en die van haver met 22%. Slechte weersomstandigheden in het voorjaar en late regen in juli verklaren de terugval. Aardappelboeren kenden een goede oogst, met een productiestijging van 29%.

Leestijd : 1 min

De meeste zomergranen werden in het voorjaar later ingezaaid, door slechte omstandigheden, en in het algemeen ook minder, meldt Statbel. Door de lage temperaturen kwam bovendien ook het groeiseizoen traag op gang, wat de groeiachterstand nog groter maakte. Tijdens de zomermaanden werd de groei wel bevorderd door de vele zonuren, maar de regen eind juli kwam te laat voor de gewassen die in de zomer geoogst werden.

Meer aardappelen

Voor dezelfde redenen als de zomergranen werden ook aardappelen later gepoot, maar wel in licht grotere aantallen dan in 2022. De regen die eind juli te laat kwam voor granen, en het goede weer in september, waren ideaal voor de groei van aardappelen. Er werd 29% meer aardappelen geoogst, hoewel er maar 4% meer gepoot werd. Ook maïs kende een goed jaar. Met 19% minder hectaren maïsvelden, daalde de productie met slechts 5%.

Meer wintergranen

Wintergranen werden in het najaar van 2022 wel meer ingezaaid. De weersomstandigheden waren ook beter, waardoor de productie van wintertarwe (7%), wintergerst (16%) en triticale (22%) steeg. Suikerbieten werden in 2023 meer gezaaid (6%), wat leidde tot een productiestijging van 2%.

Belga

Lees ook in Akkerbouw

Meer artikelen bekijken