Startpagina Actueel

Vlaamse regering buigt zich op 10 november over stikstofdossier

De Vlaamse regering buigt zich op vrijdag 10 november nogmaals over het stikstofdossier. De gemengde werkgroep van regerings- en parlementsleden heeft op 9 november opnieuw vergaderd. Volgens verschillende bronnen gebeurde dat in een ‘constructieve’ sfeer. Over een aantal zaken lijkt zich een compromis af te tekenen, maar het complexe en politiek gevoelige dossier juridisch dichttimmeren en onderbouwen vraagt tijd, stippen sommige betrokken aan.

Leestijd : 2 min

Slaagt minister-president Jan Jambon er samen met zijn meerderheid van N-VA, cd&v en Open Vld in het stikstofschip na een lange en woelige tocht veilig de haven binnen te loodsen, of vaart het schip - met de haven in zicht - alsnog op de klippen?

Stappen gezet naar een oplossing

Na het erg kritische advies van de Raad van State op het voorstel van stikstofdecreet dat N-VA en Open Vld - zonder coalitiepartner cd&v - deze zomer hadden ingediend, leek een oplossing in het stikstofdossier niet voor het grijpen te liggen. Maar de voorbije weken heeft een gemengde werkgroep van regerings- en parlementsleden zich over het dossier gebogen en verschillende bronnen maken zich sterk dat er stappen gezet zijn in de richting van een oplossing.

Zo is er bijvoorbeeld werk gemaakt van een betere motivering en wetenschappelijke onderbouwing van het decreet. Dat was één van de punten van kritiek van de Raad van State. Ook de verschillen en discrepanties tussen het akkoord van maart (met cd&v) en het ingediende decreet (zonder cd&v) zouden weggewerkt zijn.

Essentiëler is de vraag of men vasthoudt aan het werken met vergunningsdrempels (en met verschillende drempels tussen landbouw en industrie). Die drempels bepalen of een bedrijf of landbouwer kan vrijgesteld worden van de passende beoordeling (of niet). Die passende beoordeling is een soort grondig milieuonderzoek waarmee men kan aantonen dat men geen beschadigende extra hoeveelheid stikstof aanbrengt in een natuurgebied.

Vasthouden aan de drempels

Bronnen bevestigen dat men zou vasthouden aan die drempels, maar dat het de bedoeling is ze beter te onderbouwen en dus juridisch solider te maken. Over een aantal andere zaken, zoals de lijst van rode bedrijven (de zogenaamde 'piekbelasters') zou ook vooruitgang geboekt zijn.

Enkele zaken moeten nog wat verder uitgeklaard worden. Dat zou onder meer het geval zijn voor de cd&v-eis over het externe salderen. Daardoor kunnen jonge boeren de uitstootrechten van een stoppend landbouwbedrijf rond hetzelfde natuurgebied overnemen.

Nog wat losse eindjes

Eerder was afgesproken om naar die eis van de cd&v een milieu-onderzoek te doen, maar dat onderzoek is nog niet gestart. Het is afwachten hoe snel de regering-Jambon de resterende knopen kan ontwarren. Sommige bronnen verwachten dat het vrij snel kan gaan, anderen wijzen op de resterende losse eindjes. De gemengde werkgroep heeft alvast volgende week woensdag een nieuwe vergadering gepland.

Belga

Lees ook in Actueel

Bijna 2.000 ha nieuw bos in Vlaanderen sinds 2019

Milieu Sinds 2019 is er bijna 2.000 ha nieuw bos bijgekomen in Vlaanderen, meldt het kabinet van Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir. De helft daarvan plantte de Vlaamse overheid, maar ook lokale besturen droegen bij. Om hun bijdrage te eren, werden er op 14 mei in Brugge Boslabels uitgereikt aan de gemeenten die het meeste bos plantten.
Meer artikelen bekijken