Startpagina Aardappelen

Belgapom meldt prijsstijging

Belgapom meldt op 10 november een stijging in prijs voor Fontane en Challenger. Die bedraagt voor beide rassen 150 euro/ton (zonder BTW).

Leestijd : 1 min

Dat is een stijging van 30 euro/ton ten opzichte van vorige week. Met BTW bedraagt de Belgapom-notering voor Fontane en Challenger 159 euro/ton.

De marktstemming voor Fontane en Challenger is prijshoudend, wat wil zeggen dat het aanbod kleiner is dan of gelijk is aan de vraag.

Meest gehanteerde prijs

De Belgapomprijs voor Fontane en Challenger is de meest gehanteerde prijs waargenomen op de vorige werkdag voor verwerking tot diepgevroren aardappelproducten, veldgewas 35 mm+, frietgeschikt, af producent, los op wagen, voor onmiddellijke levering/ophaling.

De Belgapomprijs wordt vastgesteld door een commissie met 5 vertegenwoordigers uit de sectie verwerking en 5 vertegenwoordigers uit de sectie handel van Belgapom.

Vrije markt en contracten

De wekelijkse Belgapomnotering voor vroege aardappelen (juli-augustus), voor Fontane en voor Challenger (bewaarseizoen) geeft een duidelijke indicatie van de evolutie van de vrije aardappelmarkt voor de verwerking van aardappelen tot diepvriesfriet.

Daarnaast maken telers, handel en verwerking in steeds grotere mate gebruik van teeltcontracten, die een grotere stabiliteit van de grondstofprijs op het oog hebben. De verhouding tussen beide instrumenten om aardappelen te kopen en verkopen kunnen verschillen van bedrijf tot bedrijf.

Beide componenten moeten in rekening gebracht worden om de evolutie van de grondstofprijs te volgen.

Belgapom

Lees ook in Aardappelen

Meer artikelen bekijken