Startpagina Akkerbouw

Demir: Geen tabula rasa maken met mestactieplan

Nu enkele organisaties de gesprekstafel verlaten, gaan we niet opeens tabula rasa maken inzake het mestactieplan. Dat zegt minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) in een reactie op het spaak lopen van de onderhandelingen over het zevende mestactieplan.

Leestijd : 2 min

Het princiepsakkoord dat in maart werd gesloten, wordt verder doorgerekend in het milieueffectenrapport. “Als daar bijsturingen aan nodig zijn, ben ik nog altijd zinnens die te bespreken met alle actoren rond de gesprekstafel. Het zou dus zinvoller zijn dat niemand die gesprekstafel verlaat”, aldus minister Demir.

Principeakkoord

De besprekingen over het omzetten van het principeakkoord tussen landbouw- en natuurorganisaties in een zevende mestactieplan (MAP) zijn vastgelopen. Belangrijkste breekpunt is de nulbemesting in gebieden van het Vlaams Ecologisch Netwerk (VEN). “Het principeakkoord dat in maart werd gesloten, werd in april ingestuurd naar de Europese Commissie”, zegt Demir. “De Europese Commissie liet als repliek weten dat het van groot belang was dat een aantal onderdelen van het plan verder werden uitgewerkt en de effecten ervan zouden worden doorgerekend. Dat het in die fase afspringt, is bijzonder jammer.”

Toch wil ze doorgaan op de ingeslagen weg en de doorrekening uitvoeren. “Daarin zullen ook nog een aantal alternatieven worden onderzocht zodat, indien bijsturingen nodig zijn, er een aantal opties op tafel liggen. Finaal zullen die bepaald worden door de mensen die rond de tafel blijven zitten. Het zou dus zinvoller zijn dat niemand die gesprekstafel verlaat.”

De klok tikt

Ook Groen reageert op het afspringen. “Hoog tijd dat minister Demir de handen vuil maakt in dit dossier en extra maatregelen uitwerkt die ervoor zorgen dat de waterkwaliteit in landbouwgebied er op vooruit gaat”, zegt Mieke Schauvliege. “De klok tikt genadeloos verder. De Europese Commissie moet akkoord gaan en het nieuwe mestseizoen start op 15 februari. Tegen dan moet er duidelijkheid zijn voor onze landbouwers.”

Belga

Lees ook in Akkerbouw

Belgapomprijs blijft stijgen

Aardappelen Na eerdere prijsstijgingen in de voorbije weken, meldt Belgapom deze week opnieuw een prijsstijging voor de rassen Fontane en Challenger. Ditmaal van 550 naar 600 euro per ton (zonder BTW).
Meer artikelen bekijken