Startpagina Granen

België draagt opnieuw bij aan ‘Grain from Ukraine’

België draagt opnieuw 10 miljoen euro bij aan ‘Grain from Ukraine’. Dat programma kwam tot stand op initiatief van president Volodimir Zelenski en moet helpen Oekraïens graan weer tot in landen met een precaire voedselsituatie te krijgen.

Leestijd : 1 min

Oekraïne was een van de grootste exporteurs van landbouwproducten ter wereld. De Russische oorlog heeft echter een dramatisch effect op de productie en uitvoer van graan uit het Oost-Europese land. De productie daalde dit en vorig jaar met een derde, terwijl de export volledig tot stilstand kwam.

Volgens minister van Ontwikkelingssamenwerking Caroline Gennez (Vooruit) zijn de gevolgen daarvan tot ver buiten Europa voelbaar. “Voedselonzekerheid is de dagelijkse realiteit van bijna 2,4 miljard mensen in de wereld. 333 miljoen mensen weten niet wanneer ze hun volgende maaltijd zullen kunnen nuttigen en lijden chronische honger”, legt ze uit.

Met de bijdrage aan ‘Grain from Ukraine’ helpt België mee Oekraïens graan tot in landen als Ethiopië, Soedan en Somalië te krijgen, waar hongersnoden nu een reële dreiging zijn. Het Wereldvoedselprogramma (WFP) staat in voor de coördinatie van het initiatief. Tussen de lancering van het programma eind 2022 - toen België ook al 10 miljoen euro bijdroeg - en juni 2023 vonden 6 leveringen plaats van in totaal 170.000 ton Oekraïens graan in Somalië, Ethiopië, Kenia en Jemen.

Belga

Lees ook in Granen

Meer artikelen bekijken