Startpagina Agribex

Twee bedrijven winnen zilveren hoef op Agribex 2023

In een vorig artikel bekeken we de zilveren aren die op Agribex 2023 worden uitgereikt. In dit artikel staan we stil bij de zilveren hoeven.

Leestijd : 2 min

Van de 6 inzendingen werden er slechts 2 weerhouden én bekroond met een zilveren hoef.

Hanskamp: Cow Toilet

Het Cow Toilet is een relatief eenvoudig apparaat dat is ontworpen om urine van melkkoeien te verzamelen tijdens een bezoek aan een krachtvoerverdeler. Dankzij een geautomatiseerde stimulatie van een natuurlijke zenuwreflex wordt het urineren op gang gebracht en wordt de urine, rijk aan stikstof en kalium, apart opgevangen. Deze techniek verzamelt ongeveer 50% van de urine die melkkoeien produceren en vermindert de ammoniakuitstoot. Vervolgens kan de urine worden gebruikt als vervanging voor minerale meststoffen of worden verkocht aan verschillende gebruikers.

De jury besloot een zilveren hoef toe te kennen, omdat het systeem al op de markt is. Daarnaast zou het gebruikt kunnen worden om bestaande melkveestallen om te bouwen tot ammoniakemissiearme stalsystemen.

Te bezichtigen op de stand van Limko/Hanskamp Agro Tech in hal 3, standnummer 3106.

Lely: Sphere

Het Lely Sphere-systeem is ontworpen voor melkveestallen met roostervloeren in de loopruimten. Het scheidt urine van vaste mest en vangt ammoniak op die onder en net boven de roosters wordt geproduceerd. Het vereist de plaatsing van geperforeerde lamellen in de roostersleuven, waardoor urine en vaste mest worden gescheiden. Hier moet nog de fecale opvangrobot Lely Discovery 120 bij in bedrijf gesteld worden en de Lely Sphere N-Capture geïnstalleerd worden op de mengput van de mengmestkanalen om een onderdruk hierin te creëren en om ammoniak op te vangen. De combinatie maakt het mogelijk om een bestaande stal om te bouwen tot een stal met een lage ammoniakuitstoot.

De Sphere van Lely scheidt urine van vaste mest.
De Sphere van Lely scheidt urine van vaste mest. - Foto: Lely

De jury besloot een zilveren hoef toe te kennen, omdat het systeem al een paar jaar op de markt is en relatief grote investeringen vergt.

Te bezichtigen op de stand van Lely in hal 3, standnummer 3119.

Tim Decoster

Lees ook in Agribex

Meer artikelen bekijken