Startpagina Agribex

Tim Aerts, beursvoorzitter Agribex: “We moeten de beurs continu laten evolueren”

De landbouwbeurs Agribex heeft sinds eind 2020 een nieuwe voorzitter, namelijk Tim Aerts. Landbouwleven had met hem een gesprek over zijn engagement in de federatiewerking en over de organisatie van Agribex.

Leestijd : 6 min

Zelf is Tim Aerts zaakvoerder van ploegenfabrikant Aerts-Rapide. Daarnaast is Aerts-Rapide invoerder van grondbewerkingsmachines van de Franse fabrikant Religieux Frères en van onkruidbestrijdingsmachines van het Duitse K.U.L.T.. Sinds dit jaar voert het bedrijf ook het Zwitserse Ecorobotix in. Met de ARA van hen wonnen ze recent een zilveren aar op Agribex 2023. Daarnaast is Aerts-Rapide nog een Vlaams verkooppunt voor grondbewerkingsmachines van het Franse Agrisem.

Engagement

Zelf komt u uit de mechanisatiesector, Agribex/Fedagrim vertegenwoordigt meer dan dat. Hebt u een zicht op de bredere landbouwsector?

Ja, toch wel. Ons bedrijf levert rechtstreeks aan klanten en dagdagelijks ben ik actief als verkoper, dus ik sta dicht bij ons cliënteel en ken zo toch ook wel wat van de veehouderij. Natuurlijk is mijn specialiteit bodembewerking, wat niet wegneemt dat ik op de hoogte ben van de stikstofproblematiek, vergunningenbeleid…

Van waar uw engagement voor de Federatie?

In 2010 ben ik zelf in het bedrijf Aerts-Rapide gestapt. Twee jaar later heb ik het overgenomen en ben ik als zaakvoerder in contact gekomen met de federatiewerking van Fedagrim. Gezien mijn (destijds) jeugdige leeftijd ben ik eerst actief geworden in het jongerencomité dat zich achter de Agribex-beurs schaarde. Mede-kompanen waren toen Tom Servaes, Michael Carlier en Dries Van Hessche. Vanuit het jongerencomité ben ik zo verder doorgeschoven naar de federatiewerking. De voormalige beursvoorzitter, Stefan Forret, wou eind 2020 de fakkel doorgeven en die heb ik dan opgenomen. Het is niet zo dat een bepaalde bestuurstermijn afliep en dat er nieuwe verkiezingen voor mandaten waren ofzo. Ik heb mij toen kandidaat gesteld om Stefan op te volgen en dat is probleemloos aanvaard door de raad van bestuur achter Fedagrim. Moest er iemand niet akkoord zijn, had ik het wel gehoord.

Hoe is de functie tot nu mee gevallen?

Ik was het al gewoon om mee te draaien in de werking, dus heel veel is er niet veranderd. Wel is het allemaal voor mij wat officiëler of plechtiger geworden. Je vormt immers het gezicht achter het comité. Ik wil onderstrepen dat ik het niet alleen doe en dat er een heel team achter zit. We ondersteunen nieuwe ideeën en proberen de beurs jong en levendig te houden. Ons comité ondersteunt ook de eventcoördinator van Fedagrim, Alain Vander Cruys.

Agribex heeft naast een economische functie ook een sociaal aspect: mensen ontmoeten.
Agribex heeft naast een economische functie ook een sociaal aspect: mensen ontmoeten. - Foto: TD

Galante afhandeling

Ik kan mij voorstellen dat u de organisatie van uw eerste Agribex in 2021 als beursvoorzitter anders had voorgesteld dan een lastminute- annulatie. Kunt u daar meer over vertellen?

Het waren toen, 2 jaar terug, spannende tijden met de opkomst van een nieuwe golf aan besmettingen. Begin november keek iedereen – zowel bezoeker als standhouder – hard uit naar de beurs. Met de toename van het aantal besmettingen nam het enthousiasme af. Na een uitzonderlijke ministerraad werd op een vergadering van de Xebirga-groep samen met de raad van bestuur beslist om de beurs toch niet door te laten gaan. Mijn hart bloedde, maar het was de enige juiste beslissing.

Hoe moeilijk of hoe snel is de beslissing tot annulatie genomen?

Het is altijd moeilijk om zo’n evenement waar heel veel mensen veel tijd en energie ingestopt hebben, af te gelasten,maar op een gegeven moment was het draagvlak om de beurs te laten doorgaan weg. Het zou bijna crimineel overgekomen zijn om ze toch te hebben laten doorgaan.

Hoe is de beursannulatie achteraf nog afgehandeld?

Zoals in het reglement vermeld was, kregen de exposanten 50% van hun geld terug. Als extra tussenkomst heeft Fedagrim alle kosten voor nutsvoorzieningen die Brussels Expo aan de exposanten al had geleverd betaald. Ten slotte is ook nog een kortingvoucher voor Agribex 2023 uitgegeven als extra commerciële tussenkomst. Op die manier is geprobeerd om zo veel mogelijk tegemoet te komen aan onze standhouders.

In de nasleep van de coronacrisis werden we geconfronteerd met prijsstijgingen en een verstoorde distributie. Hoe zit het daar nu mee?

Levertijden beginnen voor de meeste producten opnieuw te normaliseren. De prijzen zullen eerder constant blijven denk ik. Ik zie geen grote stijgingen meer, maar echte grote dalingen verwacht ik ook niet. Logistiek en onderdelen lopen opnieuw normaal. Ik denk dat iedereen in de sector blij is dat de grootste problemen van de baan zijn. 

Xebirga

Uit 2013 herinneren we ons de naam Xebirga, de naam Agribex achterstevoren om de beurs te hervormen en nieuwe initiatieven te nemen. Staan we vandaag waar we willen met de beurs?

Neen, het is eigenlijk een voortdurend proces om de beurs bij te sturen. Er zullen altijd nieuwe uitdagingen komen en vernieuwing van maatschappelijke trends. Kijk nu recent naar de aandacht voor robotisering. Dat was er 10 jaar terug niet. Dergelijke initiatieven proberen we te ondersteunen met de beurs. Er komen altijd nieuwe thema’s. Agribex zie ik niet verdwijnen, maar wel evolueren. We moeten bij de les blijven. Onze sector kampt immers met vergrijzing. Daarom hebben we in het verleden al ingezet op jongeren.

Nieuwe trends uit de sector probeert Agribex te ondersteunen door thema-eilanden in te richten.
Nieuwe trends uit de sector probeert Agribex te ondersteunen door thema-eilanden in te richten. - Foto: TD

Zet Agribex nu in op het grote publiek of op professionalisering van de beurs?

Professionalisering! We willen geen kermisbeurs, volksgebeuren ofzo worden. Duidelijk is dat Agribex er voor een professioneel landbouwpubliek is, met nadruk op het familiale karakter! Daarom behouden we ook de zondag. Deze dag staat bij een deel van de exposanten ter discussie. Toch willen we hier niet aan raken, omdat het net op zondag is dat de landbouwer met zijn familie kan komen én ook komt. Dat zie je.

Het familiale moet behouden blijven en toch durven we ons een beetje te verbreden. Er is zo nog meer potentieel om met het tuingebeuren te doen. We hebben daar ervaring mee ,met Demo Groen, een andere beurs, een buitengebeuren met demonstraties die in de schoot van Fedagrim georganiseerd wordt.

We zien ook dat wijnbouw in België meer opkomt. Een deel van onze huidige standhouders levert hier machines voor, dus dat kan meer opgepakt worden tijdens Agribex. Overlap in het machineaanbod zit er voor wat het materiaal van een tuinaannemer en openbaar bestuur betreft. Zeker die laatste groep willen we meer naar Agribex krijgen.

Verwachtingen

Wat zijn de verwachtingen voor de komende editie?

Na de ‘coronacrisis’ merken we dat mensen opnieuw volop beurzen bezoeken op zoek naar nieuwigheden en om contacten te leggen in de sector. Agribex is een sociaal gebeuren, het is een ontmoetingsplaats. We zien dat mensen meerdere dagen de beurs bezoeken. Die meerdagenkaart dat we daarom aanbieden heeft echt zijn nut. Dat bewijzen de verkoopscijfers hiervan. Mensen kunnen online naar info gaan zoeken, maar dan zoeken ze naar hetgeen ze kennen. Op een beurs kom je met iets in contact dat je niet kent. Dat is het mooie aan beurzen: ‘ah dat merk bestaat, ah dat bestaat ook, ah dat kende ik niet’. Er zijn dit jaar trouwens heel veel nieuwe technologieën te ontdekken, onder andere op het thema-eiland voor de robots. Het mooie aan dit eiland is dat de machines die voorgesteld worden praktijk-rijp zijn. Robotisering is geen ver-van-mijn-bedshow meer.

En wat zijn de verwachtingen op commercieel vlak?

De tijd dat Agribex een echte koopbeurs was, is steeds meer voorbij denk ik. Investeringen worden groter en worden door klanten goed afgewogen. Onze beurs is een belangrijk netwerkevent waar veel contacten gelegd worden tussen bezoekers en standhouders. Aankopen volgen pas later in het beslissingsproces van de klant.

Is Agribex 2023 anders opgezet dan de geannuleerde editie van 2021?

Er zijn geen grote aanpassingen gebeurd. Om de exposanten te helpen, is er getracht om de standen zo veel als mogelijk gelijk te houden zoals gepland was in 2021. Op deze manier kunnen gemaakte kosten van de vorige afgelaste editie deels nog gerecupereerd worden. Er wordt natuurlijk verder gedigitaliseerd, zoals onder andere bij de ticketing. Ook de thema's van de thema-eilanden zijn geactualiseerd.

Tim Decoster

Lees ook in Agribex

Meer artikelen bekijken