Startpagina Economie

Hoge sojaprijzen bepalen de markt

De weersvoorspellingen in Zuid-Amerika beïnvloeden de zeer gevoelige eiwitmarkt. Soja en sojaschroot zijn momenteel duur.

Leestijd : 4 min

Raf Beyers, adviseur bedrijfsontwikkeling en risk management bij United Experts, overliep met ons de voedermarkten in weken 46 en 47 (12-26 november).

Rusland levert tarwe aan Afrika

De tarweprijs op de Matif (Marché à Terme International de France) doorbrak sinds half november de 230 euro per ton naar begin week 47 met een prijs van 225 euro. “De wisselkoers euro ten opzichte van de dollar doorbrak 1,09, waardoor de kloof voor tarwehandel met Russische concurrenten alleen maar groter werd”, legt Raf Beyers uit. “Ondertussen stuurt Rusland ook 2 schepen met telkens 25.000 ton tarwe naar Somalië en Burkina Faso. Dit zijn de bewuste gratis leveringen als deel van de belofte om 200.000 ton Russische tarwe naar Afrika te sturen voor Nieuwjaar. Op deze manier verdwijnt wel een stuk van het Russische aanbod dat de voorbije maanden woog op de internationale prijzen. Ondanks dat er terug wat spanningen waren in week 46 over een Russische raketaanval rond Odessa, loopt de export daar gewoon verder. In dezelfde week kwam ook het nieuws dat Oekraïne met grote verzekeraars een akkoord maakte om de verzekeringskosten van de schepen in de corridor aanzienlijk te verlagen.”

In de Verenigde Staten (VS) is intussen meer dan 95% van de wintertarwe gezaaid. Dit in tegenstelling tot de inzaai van Franse wintertarwe, waar half november nog maar 71% in de grond zit, tegenover 89% langjarig gemiddeld. Ook de conditie van de Franse wintertarwe daalt door het natte weer. De inzaai van wintergerst zit in Frankrijk op 84%, tegenover 94% langjarig gemiddeld. De wekelijke verkoop- en exportcijfers van Amerikaanse tarwe blijven ondermaats door gebrek aan vraag.

Goedkopere maïs

Het eerstkomende maïscontract op de Matif is van maart 2024. Eind augustus noteerde dit contract nog 225 euro per ton en begin week 47 stond er nog maar 205 euro op de borden. De Buenos Aires Grain Exchange (BAGE) verlaagt de verwachting van de Argentijnse tarwe- en maïsproductie. Zo is het maïsareaal in Argentinië gedaald met 2,73% ten voordele van sojateelt. In Brazilië stelt de aangekondigde regenval teleur, wat risico geeft op latere inzaai en op een lager rendement van de Safrinha-maïs.

Beyers: “In de VS is 93% van de maïs geoogst en de productiecijfers zijn heel goed, waardoor de wereldwijde balans van maïs ruim is. Doordat maïs momenteel relatief goedkoop is, stijgt het verbruik. Buiten de granen zijn veel grondstoffen zoals rijst en suiker duur. In Brazilië zal men daardoor waarschijnlijk switchen tussen maïs en suikerriet voor de productie van bio-ethanol. Suikerriet bestemmen voor suiker is nu aantrekkelijker en goedkope maïs kan men dan gebruiken voor bio-ethanol.”

Alternatieven voor sojaschroot

Het raapzaadcontract op de Matif van februari 2024, dat het eerstvolgende is, noteert nu al een maand tussen 430 en 445 euro ton. “De typische fluctuaties van de raapzaadprijs tekenen zich dus af op een range van 15 euro per ton. De snelle daling van de dollar tegenover de euro maakt Europees koolzaad minder competitief op de internationale markt. Anderzijds blijft de vraag naar vervangers voor dure soja wel sterk. Door logistieke problemen is zonnepitschroot heel weinig beschikbaar momenteel. De oogsten in Rusland en Oekraïne zijn nochtans goed, wat vanaf januari, als logistieke problemen wat opgelost geraken, een groter aanbod kan betekenen. Omdat melkveebedrijven maximaal inzetten op raapzaadschroot ter vervanging van zeer duur sojaschroot is die markt zeer krap. Prijzen van raapzaadschroot schieten dan ook snel omhoog ondanks crushmarges die gunstig zijn, waardoor men toch maximaal blijft crushen.”

Hoge sojaprijzen

“We zien een zeer gevoelige eiwitmarkt die enorm wordt beïnvloed door de weersvoorspellingen in Zuid-Amerika”, beschrijft Raf Beyers. “Dit toont aan dat de markt rekende op een recordoogst in Zuid-Amerika voor het komende seizoen, om de markt wat te normaliseren. Elk weerbericht dat die recordoogst vanuit Brazilië en Argentinië tegenspreekt, pookt echter de markt terug omhoog, waardoor de zeer dure prijzen op de borden blijven. In Brazilië blijft men door hete en droge omstandigheden hinder ondervinden bij het inzaaien en herinzaaien van soja. Ook wordt hier en daar niet gekozen voor herinzaai van soja, maar wel voor katoen. Momenteel hebben de Brazilianen maar 64% van de soja gezaaid tegenover 82% langjarig gemiddeld. De extreme temperaturen (40-45 °C) fnuiken waarschijnlijk ook topopbrengsten voor het reeds ingezaaide areaal. In de Braziliaanse centrumstaat Mato Grosso is de huidige neerslaghoeveelheid vergelijkbaar met seizoen 2015/2016, toen men maar een sojarendement haalde van 2,88 ton/ha, wat zwak is tegenover de 3,61 ton/ha waarop men voorlopig rekent. China blijft de voorbije weken stevig soja inkopen, waardoor ze meer dan ooit, en meer dan eerder verwacht, importeren”, besluit Beyers.

Anne Vandenbosch

Lees ook in Economie

Michael Gore: “Als het zo doorgaat, glijden we opnieuw af naar een crisis in de vleesveesector”

Vleesvee Het aantal runderslachtingen staat op een historisch laag niveau. We produceren vandaag de dag minder rundvlees dan in 1970 en als je het aan Michael Gore, afgevaardigd bestuurder van de nationale beroepsvereniging voor slachthuizen, uitsnijderijen en groothandels (Febev), vraagt is de bodem nog niet in zicht. “We kunnen deze neerwaartse trend alleen stoppen bij de basis: de boer, alsook de tussenschakels in de vleesproductieketen, moeten een eerlijke prijs ontvangen voor hun product. Dat is de impuls die we nodig hebben om de hele keten draaiende te houden.”
Meer artikelen bekijken