Startpagina Granen

Bladluisaantastingen vallen mee

Het Landbouwcentrum Granen Vlaanderen (LCG) stelt dat een bladluisbehandeling voor de winter niet meer nodig is.

Leestijd : 1 min

Gezien de toestand van de graanpercelen is behandelen momenteel sowieso niet aan de orde. De beperkte aantasting met bladluizen die het LCG momenteel ziet, zal volgens hen niet onmiddellijk uitbreiden.

De gerstpercelen die geëvalueerd werden en gezaaid zijn begin oktober zijn aan het uitstoelen. De andere percelen staan wat minder ver, in stadium 3- tot 4-blad. Ook op de tarwepercelen worden weinig bladluizen waargenomen.

Het regenachtige weer remde de vluchten van de bladluizen en verdere kolonisatie duidelijk af. In combinatie met lagere temperaturen zal de bladluisaantasting die er is, niet verder uitbreiden.

Moesten er toch langere periodes met temperaturen van meer dan 10 graden voorkomen, zonder dat er al stevige vorst geweest is, en de percelen terug berijdbaar zouden zijn, dan is het nodig om je tussentijds van de bladluisdruk te vergewissen.

Bladluizen zijn minder en minder actief naarmate het najaar vordert. Er is dus dan ook minder overdracht van het dwergvergelingsvirus te verwachten.

Tim Decoster

Lees ook in Granen

Rusland bepaalt momenteel de tarwemarkt

Economie Er zou minder wintertarwe ingezaaid zijn in onder meer de Verenigde Staten en Frankrijk. Maar het werkelijk areaal ingezaaide tarwe blijkt moeilijk in te schatten. Ondertussen overheerst Rusland de tarwemarkt.
Meer artikelen bekijken