Landbouw- en milieuorganisaties voeren actie tegen Europese ggo-wetgeving in Brussel
Op het Luxemburgplein in Brussel hebben een veertigtal mensen van verschillende landbouw- en milieuorganisaties actie gevoerd tegen een Europees voorstel tot nieuwe ggo-richtlijn. Ze vrezen dat een deregulering van ggo's (genetisch gemodificeerde organismes) zal resulteren in het aan banden leggen van de keuzevrijheid voor boeren en consumenten om ggo-vrije voeding te produceren en consumeren.

De actie werd getrokken door Demeter vzw. "De vrijheid om zelf zaden te telen wil de agro-industrie ons afnemen", aldus de organisatie. "Zij hebben bij de EU een stevige lobby voor verregaande wetgeving die GGO, CRISPR en NGT toelaten in onze landbouw en voedselketen."
Demeter vzw staat in voor het kwaliteitskeurmerk voor biodynamische landbouw en voeding. De actie werd mede ondersteund door Voedsel Anders, BoerenForum, VELT, Vitale Rassen en BioForum vzw.
Geen risicobeoordeling
Het voorstel van de Europese Commissie om ggo-wetgeving te dereguleren tracht om de risicobeoordeling voor gentechnieken, zoals CRISPR, af te schaffen. Zo kunnen ze vrij gebruikt worden, zonder etikettering, stellen de organisaties.
"Niemand zal nog weten of hij of zij ggo's op zijn bord krijgt", zegt bioboerin Greet Lambrecht van Vitale Rassen vzw. "Ook bioboeren en anderen, die bewust ggo-vrij werken, zullen die keuzevrijheid verliezen. Als het Europa menens is met de groei van biologische landbouw, dan moet ze waterdichte garanties bieden dat de biosector ggo-vrij kan blijven werken", zegt Lambrecht stellig.
Gevaar voor gewasveredeling
Ook zou de nieuwe wetgeving het gevaar inhouden voor het veredelen van gewassen, of de 'rasverbetering' van planten. Doordat er patenten uitgevaardigd kunnen worden van planten met eigenschappen verkregen door het gebruik van ggo-technieken, dreigen deze veredelaars het onderspit te delven. "Veredelen is een mensenrecht, maar deze 2 stappen ontneemt boeren de vrijheid om hier zelf mee aan de slag te gaan", stelt Lambrecht.
Daarnaast wekken volgens de organisaties de lobbybedrijven, gedreven door de belangen van de agro-industrie, de indruk op dat middels ggo's kenmerken van planten zomaar en gemakkelijk aangepast kunnen worden, "maar niets is minder waar", aldus de organisaties.
‘Europa doet door’
Wat nog het meeste kwaad bloed zet bij de deelnemende organisaties is "dat Europa dit wetsvoorstel in alle stilte én in een rotvaart probeert te laten goedkeuren, terwijl het merendeel van de Europese consumenten en boeren geen nieuwe ggo's willen."
Volgens Tijs Boelens, woordvoerder voor het Boerenforum, getuigt dit van "een Europa dat niet kiest voor de mensen, maar voor de winst van enkele beursgenoteerde bedrijven. Europese beleidsmakers spelen met vuur."
Boelens vindt dat het tijd is voor Europa om te bewijzen dat ze "wel de kaart trekken van de boeren en boerinnen, in plaats van de poort wagenwijd open te zetten voor bedrijven als Bayer-Monsanto, CORTEVA en Syngenta."