Startpagina Fruit

Waalse telers stellen de nieuwe appelvariëteit ‘Ducasse’ voor

De Waalse producentengroep Pommes et Poires de Wallonie stelde op 1 december de ‘Ducasse’ voor. Deze biologische appel werd door het Waalse landbouwonderzoekscentrum CRA-W (Centre wallon de Recherches agronomiques) ontwikkeld.

Leestijd : 1 min

De Ducasse is een kruising tussen de Reinette Libotte en de Rubinola, die allebei geselecteerd werden voor hun resistentie tegen schurft, een schimmelziekte die fruitbomen aantast.

Sinds verscheidene jaren doet het CRA-W in Gembloux onderzoek naar het behoud van oude en lokale fruitsoorten, maar ook naar de ontwikkeling van nieuwe variëteiten. Net als de Coxybelle die uit dit onderzoeksprogramma voortkwam, is de ‘Ducasse’ aangepast aan de klimaatomstandigheden

De Waalse producentengroep Pommes et Poires de Wallonie stelde op 1 december de ‘Ducasse’ voor.
De Waalse producentengroep Pommes et Poires de Wallonie stelde op 1 december de ‘Ducasse’ voor. - Foto: M-FV

De nieuwe appelvariëteit is steviger, beter bestand tegen ziekten, heeft een goede smaak en is geschikt voor teelt met weinig productiemiddelen, zegt de sectorvereniging IFEL-W (Interprofession Fruits et Légumes de Wallonie). Sinds 2020-2021 zijn ongeveer 16.000 van de appelbomen geplant.

Het nieuwe appelras doet binnenkort zijn intrede in de handel via de korte keten.

Belga/AV

Lees ook in Fruit

Nieuwe technologieën maken Vlaamse perenproductie groener, socialer en klimaatrobuust

Fruit De Vlaamse perensector maakt zich op om met innovatieve technieken uit te pakken, die ervoor moeten zorgen dat de perenteelt op een meer circulaire en klimaatrobuustere manier zal gebeuren. Dat werd woensdag 20 maart duidelijk in de fruitveiling BelOrta te Borgloon, waar 5 kenniscentra uitpakten met enkele veelbelovende innovatieve technieken die in de perensector gebruikt zullen worden.
Meer artikelen bekijken