Startpagina Fruit

Waalse telers stellen de nieuwe appelvariëteit ‘Ducasse’ voor

De Waalse producentengroep Pommes et Poires de Wallonie stelde op 1 december de ‘Ducasse’ voor. Deze biologische appel werd door het Waalse landbouwonderzoekscentrum CRA-W (Centre wallon de Recherches agronomiques) ontwikkeld.

Leestijd : 1 min

De Ducasse is een kruising tussen de Reinette Libotte en de Rubinola, die allebei geselecteerd werden voor hun resistentie tegen schurft, een schimmelziekte die fruitbomen aantast.

Sinds verscheidene jaren doet het CRA-W in Gembloux onderzoek naar het behoud van oude en lokale fruitsoorten, maar ook naar de ontwikkeling van nieuwe variëteiten. Net als de Coxybelle die uit dit onderzoeksprogramma voortkwam, is de ‘Ducasse’ aangepast aan de klimaatomstandigheden

De Waalse producentengroep Pommes et Poires de Wallonie stelde op 1 december de ‘Ducasse’ voor.
De Waalse producentengroep Pommes et Poires de Wallonie stelde op 1 december de ‘Ducasse’ voor. - Foto: M-FV

De nieuwe appelvariëteit is steviger, beter bestand tegen ziekten, heeft een goede smaak en is geschikt voor teelt met weinig productiemiddelen, zegt de sectorvereniging IFEL-W (Interprofession Fruits et Légumes de Wallonie). Sinds 2020-2021 zijn ongeveer 16.000 van de appelbomen geplant.

Het nieuwe appelras doet binnenkort zijn intrede in de handel via de korte keten.

Belga/AV

Lees ook in Fruit

Steeds meer ‘eeuwige’ PFAS-chemicaliën in fruit en groenten in Europa

Fruit Er zitten steeds meer eeuwigdurende PFAS-chemicaliën in fruit en groenten in Europa. Ngo's melden dat de hoeveelheid chemische substanties tussen 2011 en 2021 geëxplodeerd is in de groenten en fruit die geconsumeerd werden in de Europese Unie, vooral in zomerfruit. Van de 20 onderzochte landen werd enkel in Nederland vaker PFAS aangetroffen dan in België.
Meer artikelen bekijken