Startpagina Bedrijfsnieuws

AI helpt dierenwelzijn op de slachtvloer vooruit

Na een gunstig pilootproject op de site van Westvlees introduceert de Belgian Pork Group artificiële intelligentie (AI) in zijn dierenwelzijnssysteem. Het is eerste Belgische bedrijf dat AI-toepassingen gebruikt om meer focus te leggen op dierenwelzijn.

Leestijd : 3 min

Belgian Pork Group (BPG) is een netwerk van 8 Belgische bedrijven die gespecialiseerd zijn in het slachten, versnijden en verder verwerken van kwaliteitsvol varkensvlees. Jaarlijks wordt zo’n 420.000 ton varkensvlees verwerkt, waarvan een belangrijk deel wordt geëxporteerd naar meer dan 50 landen wereldwijd.

Met meer dan 1.600 werknemers en een omzet van ongeveer 850 miljoen euro is BPG de grootste slacht- en versnijdingsroep in België. Om de productieprocessen te borgen, investeert BPG continu in infrastructuur en intensief kwaliteitsmanagement. Zo introduceerde me nu ook AI om het dierenwelzijn te verhogen.

Succesvol pilootproject

“Dierenwelzijn is altijd belangrijk geweest voor BPG. Daarom zetten we nu ook de stap naar innovatieve oplossingen om onze experten meer te ondersteunen,” aldus Vincent Stillatus, quality director bij BPG. De introductie van het AI-pilootproject in de site Westvlees is alvast een succes. Met de nieuwe AI-toepassing op de site in Westrozebeke wordt het bestaand controlesysteem verder verfijnd. BPG werkt nu al aan een verdere uitbreiding op deze site en andere. Het bedrijf is er ook van overtuigd dat dit soort toepassingen op termijn in heel de sector zullen worden geïmplementeerd.

Het is hiermee het eerste Belgische bedrijf waarbij een AI-systeem het gedrag en de behandeling van de varkens onafgebroken monitort.

AI in de controlekamer

Belgian Pork Group is sinds jaar en dag al begaan met dierenwelzijn. Zowel uit overtuiging dat dierenleed steeds moet vermeden worden, als vanuit besef dat stress en dierenleed een negatieve impact hebben op vleeskwaliteit. Het bedrijf heeft al verschillende controlesystemen actief die via met behulp van camerabeelden dierenwelzijn monitoren. Met deze nieuwe AI-toepassing wordt de volgende stap gezet.

Het camerasysteem monitort onafgebroken alle dieren die worden aangeleverd op de site, en waakt er over dat de dieren op een correcte manier worden behandeld. Deze beelden worden geëvalueerd door de experten dierenwelzijn (de animal welfare officers) van Belgian Pork Group. De feedback van deze experten wordt vervolgens weer gebruikt om de AI modellen verder te trainen.

Via de automatisatie van de bewaking van de camerabeelden gebeuren de controles efficiënter en effectiever.
Via de automatisatie van de bewaking van de camerabeelden gebeuren de controles efficiënter en effectiever. - Foto: BPG

Via de automatisatie van de bewaking van de camerabeelden gebeuren de controles efficiënter en effectiever waardoor de animal welfare officers in minder tijd meer eventuele afwijkingen kunnen detecteren. Dit laat het bedrijf toe nog sneller bij te sturen, opleidingen te geven en alsook de evoluties in kaart brengen.

Meerwaarde

“We zijn er uiteraard trots op dat we met deze innovatie onze eerste stappen zetten met artificiële intelligentie,” zegt Vincent Stillatus. “We zien meteen dat dit systeem erg veel meerwaarde biedt en zijn al volop bezig om de volgende uitbreidingen verder in de productielijn uit te werken en te implementeren.”

Dit AI-pilootproject kadert in het Taste & Welfare-programma dat het bedrijf sinds 2016 uitdraagt. Dit programma verzamelt tal van (innovatie)projecten waarbij het bedrijf verbeteringen zoekt voor mens, dier, planeet en natuurlijk het product. Belgian Pork Group heeft de ambitie om het systeem verder op punt te stellen en vervolgens uit te rollen naar zijn andere productiesites.

AV/BPG

Lees ook in Bedrijfsnieuws

Meer artikelen bekijken