Startpagina Pluimvee

Landsbond distantieert zich van undercoverbeelden in het eierbedrijf

Gisteren verschenen undercoverbeelden van Animal Rights, genomen op een leghennenbedrijf, waarbij wantoestanden rond het welzijn van de aanwezige leghennen werden vertoond. Landsbond geeft te kennen dit soort toestanden op een bedrijf absoluut niet te dulden.

Leestijd : 2 min

Ze zijn ervan overtuigd dat de getoonde beelden en huisvesting niet als representatief voor de gehele Vlaamse leghennensector mogen genomen worden.

Er zijn wel degelijk normen en voorschriften waaraan pluimveehouders moeten voldoen om hun eieren als scharrel-, verrijkte kooi-, bio- of vrije uitloop te mogen bestempelen. Dit zijn immers de vier grote categorieën waarin de leghennenhouderij kan worden opgesplitst. Uit cijfers van de Vlaamse Overheid blijkt dat in 2016 zo’n 52% van de leghennen in een verrijkte kooi gehouden worden, 35% als scharrel; 10% met vrije uitloop en zo’n 3% als bio. Sinds 2012 zijn de zogenoemde (kleine) batterijkooien verboden in ons land. Bij scharrelbedrijven kunnen de dieren vrij rondlopen in de stal; bij vrije uitloop en bio kunnen de dieren ook buiten lopen.

“Wij praten de vertoonde beelden absoluut niet goed, maar toch hebben wij als producenten-organisatie ook enkele bedenkingen bij deze beelden. De leghennen die getoond worden op de beelden zijn wit en produceren dus witte eieren. Het filmpje laat de consument echter geloven dat de bruine scharreleieren in het Lidl-winkelrek afkomstig zouden kunnen zijn van deze kippen, wat dus niet mogelijk is. Ook de overheid heeft wat ons betreft gefaald in dit bedrijf. Er wordt immers gezegd dat het bedrijf reeds eerder in gebreke was gesteld, maar blijkbaar vond er nadien geen nieuwe inspectie plaats.

Als producentenorganisatie vinden wij het zeer jammer dat zo’n beelden anno 2017 gemaakt kunnen worden op een Vlaams leghennenbedrijf. We zijn ervan overtuigd dat zeker 95% van onze legpluimveehouders het doet zoals het moet en correct omgaat met zijn dieren. De beelden zorgen echter voor een smet op de gehele leghennensector waardoor ook zij gestraft worden.”

Lees ook in Pluimvee

Meer artikelen bekijken