Startpagina Actueel

Drempel weg uit opkoopplicht voor ‘rode’ bedrijven

Er zal nog worden gesleuteld aan het politiek bereikte stikstofakkoord, onder meer aan bepalingen bij de opkoopplicht door de overheid van de ‘rode’ bedrijven. Dat verklaarde Vlaams minister van Landbouw Jo Brouns (cd&v) op 6 december in de commissie Landbouw.

Leestijd : 3 min

Ludwig Vandenhove van Vooruit trad in de commissie Landbouw Boerenbond bij in hun kritiek op het bereikte politieke akkoord over stikstof. "Boerenbond is niet te spreken over het uitvoeringsbesluit van het Instrumentendecreet dat de Vlaamse regering goedkeurde. De organisatie meent dat het landbouwers heel moeilijk wordt gemaakt om een beroep te doen op de koopplicht, een instrument dat landbouwbedrijven die ernstig getroffen worden door het stikstofakkoord nodig zullen hebben. Zo is de Vlaamse overheid verplicht om, onder bepaalde voorwaarden, de onroerende goederen aan te kopen van eigenaars – ook landbouwers – die door overheidsbeslissingen ernstige schade oplopen, onder andere en vooral door het stikstofakkoord. Zo kunnen de zogenaamde ‘rode’ bedrijven hun gebouwen en gronden vrijwillig te koop aanbieden aan de Vlaamse overheid", zegt Vandenhove.

Drempel werd te hoog gelegd

Volgens de landbouworganisatie wordt in het uitvoeringsbesluit de drempel om in aanmerking te komen voor een dergelijke koopplicht te hoog gelegd, zo hoog dat heel wat landbouwers uit de boot vallen. “In het uitvoeringsbesluit staat dat de koopplicht enkel geldt wanneer het arbeidsinkomen van een getroffen bedrijf twee derde onder het gewestelijke inkomen komt te liggen. Boerenbond vraagt dan ook om een rechtzetting van die maatregel en om een doordacht flankerend beleid voor de sector", stelt Vandenhove.

Minister Jo Brouns beaamt dat de drempel hoog ligt en geeft daarvoor de verklaring. “Het besluit dat op 23 november een eerste keer principieel werd goedgekeurd, voorziet in de uitwerking van geharmoniseerde procedures voor de compenserende vergoedingen, de koopplichten en de berekeningswijze van die vergoedingen. Om een beroep te kunnen doen op de koopplicht is in heel wat gevallen vereist dat bij een gebruiksbeperking de leefbaarheid van het bedrijf in het gedrang komt", vertelt de minister.

Vereenvoudigde bewijslast

“Het besluit dat principieel werd goedgekeurd, geeft verder uitvoering aan deze bepaling en stelt dat een dergelijke betekenisvolle invloed op de resultaten wordt aangetoond aan de hand van een daling van het arbeidsinkomen van de landbouwer. Deze grens is een grens die vandaag al in heel wat regelgevingen terug te vinden is", duidt Jo Brouns.

“Anderzijds is het ook wel zo dat bijvoorbeeld in de huidige inrichtingsnota, die het flankerende beleid regelt voor de zogenaamde ‘rode’ bedrijven, een vereenvoudigde bewijslast is opgenomen. In heel wat gevallen is de vereiste daling tot onder de grens van twee derde van het gewestelijk vergelijkbare inkomen, een hoge drempel. Dat is iets waar ik de landbouworganisaties niet in kan tegenspreken."

Regeling los van het inkomen

“Daarom is er in de schoot van de regering afgesproken dat deze generieke regeling, nadat de gevraagde adviezen ontvangen zijn, wordt aangevuld met een bepaling dat de Vlaamse regering een afwijkende regeling kan opnemen bij de goedkeuring van een specifieke inrichtingsnota, overeenkomstig het decreet Landinrichting. Dat zal een regeling zijn die losstaat van het inkomen. Volgens mij wordt er op die manier tegemoetgekomen aan de terechte opmerking vanuit het middenveld.

Filip Van der Linden

Lees ook in Actueel

Wolf blijft slachtoffers maken

Veeteelt De aanwezigheid van de wolf blijft op het platteland in Vlaanderen voor beroering zorgen. Vooral in Limburg en Antwerpen worden dieren het slachtoffer van wolven. Voor eigenaars van kleinvee, waaronder schapen, betekent de wolf extra gevaar.
Meer artikelen bekijken