Startpagina Economie

Internationale boterprijsnoteringen zitten in een typische dalende eindejaarscurve

Raf Beyers, adviseur bedrijfsontwikkeling en risk management bij United Experts, overliep op 8 december met ons de financiële wereldsituatie en de internationale zuivelmarkten. Zo zijn er bijvoorbeeld zorgen over de Chinese economie.

Leestijd : 4 min

De markten blijven in de ban van de rente, zo stelt Raf Beyers in zijn economisch overzicht. “De dalende inflatie en daaraan gekoppelde verwachtingen dat centrale banken hun rente spoedig kunnen laten dalen, doet markten naar het jaareinde wat euforisch reageren. In week 50 komt zowel de Federal Reserve (FED) als de Europese Centrale Bank (ECB) samen voor het laatste rentebesluit van dit jaar. De verwachting is dat de beleidsrentes stabiel blijven. Men speculeert echter wel op de daling van de Europese beleidsrente in maart en wat later in de Verenigde Staten (VS). De markten reageren daarop positief, omdat dalende rentes hogere obligatiekoersen en hogere waardering voor risicovolle beleggingen betekenen"”

Chinese economie vertraagt

Er blijven wel zorgen rond de vertragende Chinese economische groei, de oplopende schulden van lokale overheden en de zorgen in de Chinese vastgoedsector. Het is een veeg teken aan de wand dat ratingbureau Moody’s de kredietstatus van China verlaagde van stabiel naar negatief voor de aankomende periode. Ook de olieprijs blijft tekenen vertonen van economische zorgen. Hoewel de OPEC+ (organisatie van olie-exporterende landen en hun bondgenoten) recent heeft afgesproken om de productie vrijwillig nog verder te verlagen om de prijs te stutten, is Brentolie richting 75 dollar per vat gegaan. De vraag is of alle leden van OPEC+ hun productie daadwerkelijk zullen verminderen.

De euro verzwakte in week 49 ten aanzien van de dollar. Waar het muntpaar EUR/USD einde november nog even 1,10 noteerde, daalde het na de eerste week van december naar 1,076.

Op de voorlaatste Global Dairy Trade (GDT)-zuivelveiling van dit jaar, op 5 december, ging de index 1,6% omhoog.

Steunt Rusland zijn zuivelsector?

De belangrijkste zuivelexportregio’s en -landen in de wereld molken tot en met oktober maar +0,4% tegenover dezelfde periode vorig jaar. Ondertussen molken de belangrijkste zuivelimportlanden in dezelfde periode ongeveer 1,5% meer. “We zien wel dat de plus in de melkaanvoer in dit kalenderjaar vooral terug te vinden is in de eerste jaarhelft. Zowel in Europa als in de VS en Oceanië is men in de tweede jaarhelft teruggevallen naar lichtrode cijfers. Bij de importlanden valt het op dat vooral Rusland (+2,7%), Turkije (+3,1%) en Mexico (+1,9%) meer melken dan vorig jaar. In Rusland smeedt de overheid zelfs plannen om de zuivel- en melkveesector financieel te gaan stimuleren en om zo de concurrentie aan te gaan met de Europese zuivelexport. Zulke plannen creëren meestal niet meteen een schokgolf, maar kunnen op langere termijn mogelijk wel extra concurrentie betekenen. In de tarwemarkt weet men al wat die Russische concurrentie kan betekenen.”

In Europa is de weekaanvoer van melk in Duitsland sinds oktober ook ongeveer 1,5% onder vorig jaar gedaald. In Frankrijk melkt men ook al weken heel zwak, met ongeveer 4% minder melk dan vorig jaar. Richting de eindejaarperiode kent de spotmelk pas sinds week 49 zijn traditionele richting naar beneden. Dat deze nog altijd meer dan 46 cent noteert, bewijst wel dat de grondstof rauwe melk nog altijd redelijk schaars beschikbaar is. Sommige melkkopers laten hun laatste melkprijs van dit jaar stevig stijgen.

Boterprijzen dalen in VS en Europa

Beyers: “De Amerikaanse boterprijs tekende al vanaf begin november voor een stevige kentering. Deze daalde de voorbije weken pijlsnel richting de Europese prijs. Zo ging de Amerikaanse prijs van bijna 7.000 euro/ton naar recent 5.311 euro/ton. De Europese boterprijs tekende in de eerste week van december ook plots voor een kentering, na de onafgebroken stijging sinds begin september. In week 49 ging de Europese boterindex van 5.590 euro/ton naar 5.507 euro/ton. Het meest opvallende hierbij is de Duitse boterprijs, die in één week 200 euro/ton daalde van 5.600 euro/ton naar 5.400 euro/ton. De Nederlandse boterprijs deed het rustiger aan, met een daling van 50 euro/ton naar nog 5.570 euro/ton.

De oorzaak van de dalende Europese boterprijs is zeker terug te vinden in de stevig gedaalde roomprijs richting 6.200 euro/ton, wat boterprijzen kan verantwoorden net boven 5.200 euro/ton. Zowel de botermarkt in de VS als in Europa lijkt dus niet te ontsnappen aan de klassieke eindejaarscurve, waarbij partijen hun behoefte allemaal al eerder indekten voor de eindejaarsperiode en nadien dus wat van de markt zijn. De prijsrichting van boter in de loop van januari gaat belangrijk zijn voor het sentiment bij de start van het nieuwe jaar.”

Op de GDT bleven de melkvetproducten bijna neutraal, met geen prijsbeweging bij AMF (anhydrous milk fat, vochtvrij melkvet) en boter dat ook maar 0,7% omhoogging naar een prijs van slechts 4.542 euro/ton.

Stabiele SMP in Europa

De Europese mageremelkpoederindex (SMP, skimmed milk powder) bleef ook de voorbije weken stabiel op 2.642 euro/ton. “Deze stabiele prijs lijkt eerder van de lagere productiezijde dan van de vraagzijde te komen. Zo produceerde de EU28 6,3% minder SMP tot nu toe dit jaar, wat doet denken dat de voorraadniveaus weinig druk kunnen betekenen”, omschrijft Raf Beyers de evolutie. “Het moet daarmee te maken hebben als we zien dat de SMP-prijs in de VS maar 2.436 euro/ton is en op de GDT de SMP, ondanks een prijsstijging van 1,2%, maar 2.458 euro/ton bedraagt.”

Op de GDT was vollemelkpoeder (WMP, whole milk powder) de belangrijkste winnaar van de voorbije veiling, met 2,1% stijging naar 2.856 euro/ton. “Dat is toch nog altijd een schril contrast met de Europese WMP-prijs, die nu ongeveer 3.650 euro/ton noteert. De laatste GDT-resultaten van WMP – waar we toch wel stevig prijsherstel zien sinds half augustus toen men nog 2.344 euro/ton noteerde – laat de markt hopen dat die prijs nog verder kan herstellen, aangezien de melkproductie in Oceanië intussen over zijn seizoenhoogtepunt heen is.”

Kaasprijzen ook stabiel

De Europese kaasprijzen, met name voor jonge gouda, lijken nu ook even pas op de plaats te maken. Cheddar zit nu aan 4.150 euro/ton, jonge gouda doet 4.183 euro/ton en mozzarella gaat het jaareinde in met een prijs van 3.791 euro/ton.

Anne Vandenbosch

Lees ook in Economie

Michael Gore: “Als het zo doorgaat, glijden we opnieuw af naar een crisis in de vleesveesector”

Vleesvee Het aantal runderslachtingen staat op een historisch laag niveau. We produceren vandaag de dag minder rundvlees dan in 1970 en als je het aan Michael Gore, afgevaardigd bestuurder van de nationale beroepsvereniging voor slachthuizen, uitsnijderijen en groothandels (Febev), vraagt is de bodem nog niet in zicht. “We kunnen deze neerwaartse trend alleen stoppen bij de basis: de boer, alsook de tussenschakels in de vleesproductieketen, moeten een eerlijke prijs ontvangen voor hun product. Dat is de impuls die we nodig hebben om de hele keten draaiende te houden.”
Meer artikelen bekijken