Startpagina Agribex

Pussemier heeft na 27 jaar opnieuw een Algemeen Kampioene in Brussel

Eddy en Jonas Pussemier uit Ophain-Bois-Seigneur, dat zijn namen als een klok in de fokkerijwereld. Ze staan synoniem voor onnoemelijk veel titels en reeksoverwinningen op talloze concoursen. En toch is het al 27 jaar geleden dat ze nog een Algemeen Kampioene op Agribex veroverden.

Leestijd : 5 min

Tijdens de prijskamp trad de Zwitserse Jacques Rouiller als jury op, met zijn vrouw Bernadet als assistente. Ze fokken met de Illens-prefix. Het dient geschreven te worden: dit was jurywerk van de bovenste plank. De aantallen per reeks waren niet hoog, maar het niveau dat dit koppel voor de kiezen kreeg, was bovenaards.

Er was op zaterdag 9 december ruime belangstelling voor de melkveeprijskamp.
Er was op zaterdag 9 december ruime belangstelling voor de melkveeprijskamp. - Foto: Danny Hereijgers

Ongekalfde vaarzen

De jongste reeks werd gewonnen door Duvel Du Cortil Gayot (v. Discover) van Philippe Melotte vóór LB Dancing Red de Bois Seigneur (v. Doral Red) van de familie Pussemier. Een tweede reeks werd gewonnen door Toverstokje (v. Lambda) van Vandewalle Holsteins uit Boezinge, eerder al de kampioene jong op de Westhoek Jongveeshow in september. Pussemier volgde als tweede met de Dempsey-dochter Demona de Bois Seigneur. De derde reeks werd dan weer gewonnen door de kampioene oud van de WHH-Jongveeshow: TDB Anousche-Red (v. Avance-Red) van de combinatie Mazereel-Dobbelaere-Wieme-De Brabander. In haar spoor volgde Elien (v. Fuel) van de combinatie Staels-Cromphout-Baeyens. De laatste reeks kwam op naam van Sifarma (v. Thunder Storm) van Lieven en Frederik Ryckewaert uit Harelbeke. Eerder dit jaar was ze al reservekampioene in Libramont en kampioene in Bogaarden. Na haar eindigde Hot Attraction-Red (v. Attraction-Red) van de combinatie Staels-Cromphout-Van Nevel-De Smet. In het kampioenschap kwamen de eerste 2 van iedere rubriek terug en daar keek de ervaren jury niet te lang op. Hij maakte de Vlamingen gelukkig met Sifarma als kampioene en Hot Attraction als reserve.

Gekalfde vaarzen

In de eerste reeks kwamen de winnaars van Ath by Night naar voren. De zonen van de voorzitter van AWE, Emmanuel Boutry uit Ostiches, brachten de stijlrijke EHB Sabia-Red (v. Unstopabull), niet te groot maar perfect van uier en benen, naar de eerste stelling en haar stalgenote EHB Sybelle (v. Axl) in haar spoor. Sybelle was groter maar minder sterk afgewerkt.

In de tweede reeks won Haniko Happy (v. Haniko) van Van Hoof-Boonen LV uit Mortsel. Ze toonde veel kracht, een geweldig uier en zeer goed beenwerk. Haar provinciegenote Lampritsie (v. Lambda) van Luc & Stijn Peeters uit Nijlen kon met haar sterke toplijn en beste achteruier de tweede stek bemachtigen. Van een eveneens uitzonderlijk niveau was Doodhoek Qubiza (v. Hotline), de Oost-Vlaamse kampioene van Bart De Craene uit Bassevelde. Ze kwam op de derde plaats.

In het kampioenschap van de gekalfde vaarzen was het kiezen tussen de hardheid van de roodbonte Sabia van Boutry of de macht en kracht van Haniko van Van Hoof-Boonen. De keuze viel op de roodbonte, Haniko werd reservekampioene en Lampritsie van Peeters kreeg de eervolle vermelding.

Kampioene gekalfde vaarzen: Sabina-Red van Emmanuel Boutry.
Kampioene gekalfde vaarzen: Sabina-Red van Emmanuel Boutry. - Foto: Danny Hereijgers

Jonge koeien

In de eerste reeks eindigde De Craene een plekje hoger met Doodhoek Pamflette (v. 1st Grade). Ze viel op met haar strakke uier en fijn beenwerk. Velvet (v. Stantons Chief) van Van Hoof-Boonen toonde nog meer macht en toonde zich zeer compleet en liep daardoor op kop. Een andere stalgenote in mede-eigendom van Thomas De Brabander, TDB Doc Quiara de l’Herbagère, kwam op de derde plek in deze topreeks.

In de tweede reeks kwam van de eerder al succesvolle vader Haniko, Hanika de Bois Seugneur, van de familie Pussemier op kop te staan. De prima uitgebalanceerde en van een fraai melktype voorziene topper, klopte een van de mooiste roodbonte van vandaag: Vicktoria van ’t Blauwe Wiel (v. Jordy-Red) van Johan Verlodt uit Drongen. Vicktoria liet zich showen met een strakke bovenlijn, prima kruisligging en een geweldige uier. Olana van de familie Ryckewaert kwam op een mooie derde plaats.

Als kampioene in deze leeftijdscategorie kreeg Hanika van Pussemier het lint met de nationale driekleur omgord. De reservetitel kreeg Verlodt voor Vicktoria en eervolle vermelding ging naar Chief Velvet van Van Hoof-Boonen.

Kampioene jonge koeien: Hanika de Bois Seigneur van de familie Pussemier.
Kampioene jonge koeien: Hanika de Bois Seigneur van de familie Pussemier. - Foto: Danny Hereijgers

Volwassen koeien

Ronkende namen schreden voort op de prachtige piste van Agribex, te beginnen met Maxima de Bois Seigneur (v. Stantons Chief) van Pussemier. Ze toonde balans in elke lichaamsonderdeel met een fenomenaal brede en hoge achteruier en prima speenplaatsing. Ze won de eerste reeks vóór de Agriflanders-kampioene Nawootje (v. Ranger) van de familie Ryckewaert. Ze stond in een geweldige topvorm met een bloedmooie uier.

De laatste reeks werd gewonnen door de bekende Emilio Carrera van Van Hoof-Boonen. Ook haar kracht in de voorhand en haar prima achteruier konden de jury bekoren. De Adorable-dochter Nixana van de Ighemkouter van Regina De Smet en Mieke Vander Schueren uit Idegem werd de tweede plaats toegewezen.

In dit zware kampioenschap eiste Maxima de Bois Seigneur de maximumprijs op en werd Nawootje knap reservekampioene. Emilio Carrera kreeg de eervolle vermelding.

Beste Red Holstein

Alle hoogst gerangschikte Red Holsteins kwamen in een apart kampioenschap terecht voor de beste ‘Red’. Al snel werd duidelijk dat het zou gaan tussen de middelgrote en spijkerharde EHB Sabia en de zeer correcte en in blakende vorm verkerende Vicktoria van het Blauwe Wiel. Langs de zijlijn hadden beide toppers evenveel supporters. Je hoorde bij het aantikken zowel vreugdekreten als ‘ouh’-geluiden naargelang de supporter. Toevallig waren het wel Waalse en Vlaamse koeien en hun respectievelijke supporters. De neutrale Zwitser koos voor de hardheid van EHB Sabia en dat is evengoed verdedigbaar.

Eddy en Jonas Pussemier rijfden vervolgens nog de ‘Beauty & Utility’-prijs met Maxima binnen voor de koe met de hoogste kg V+E die in de eerste 2 van elke reeks eindigde. Daarna kregen ze de beloning van ‘Beste Inzender’. Het was een fotofinish met Van-Hoof-Boonen die er dicht tegenaan waren.

Algemeen Kampioene

De apotheose is zoals steeds de titeltoekenning van de Algemeen Kampioene. Het zou gaan tussen de 2 vedetten van Pussemier: Hanika en Maxima. Na opbouwende muziek en begeleidend handengeklap kwam de verlossing: Maxima de Bois Seigneur is de nieuwe Belgisch kampioene. En zoals vader Eddy Pussemier het nadien zelf becommentarieerde: “Ik won in 1996 het Algemeen Kampioenschap en nu vooral door mijn zoon Jonas 27 jaar later. We hebben er lang op moeten wachten, maar het is mooi en deugddoend dat deze kampioene rechtstreeks afstamt van deze in 1996.”

En nu is de vraag van 1 miljoen: ‘Er komt toch nog een nieuwe Agribex?’

Eric Lievens, speaker

Lees ook in Agribex

Meer artikelen bekijken