Startpagina Varkens

Slachthuizen werken vanaf 2024 met nieuwe karkasclassificatie voor varkens

Vanaf volgend jaar verandert in bijna alle slachthuizen de karkasclassificatie voor varkens. Het geschatte vleespercentage zal voortaan zowat 2% lager liggen, want tot dusver lag die schatting wat te hoog. Dat vertelde Sander Cleuren van de Interprofessionele Vereniging voor het Belgisch vlees (IVB) op de VarkensAcademie in Roeselare.

Nog 1 slachthuis zal met de bekende prikmethode werken, waarbij met een priknaald tussen de derde en vierde rib van het varken de speklaag en de spierdikte gemeten wordt. De andere slachthuizen zullen AutoFom III gebruiken. “Bij deze methode ligt het varken in het ‘onreine’ deel van het slachthuis in een beugel met 16 trillingssensoren. De resultaten van deze methode kan je vergelijken met de resultaten van 16 priksensoren. Deze methode wordt de referentie voor het IVB”, duidt Sander Cleuren.

...

Dit artikel is alleen voor abonnees

U heeft uw maandelijkse limiet van gratis beschikbare artikels bereikt

Abonneer nu

Al abonnee of geregistreerd?

Log in of Activeer uw abonnement
Meest recent Bekijk al het nieuws >

Lees ook in Varkens

Het belang van monitoring en sequenering bij PRRS

Varkens Het PRRS-programma biedt varkenshouders en dierenartsen krachtige tools om de aanwezigheid van het PRRS-virus (PRRSV) vroegtijdig op te sporen en om verspreiding effectief tegen te gaan. Daarmee kunnen ze gericht inspelen op de situatie binnen het bedrijf. In dit artikel verkennen we hoe de verschillende PRRS-Monitors en sequenering bijdragen aan een betere beheersing van PRRS en hoe de tools kunnen worden ingezet voor een doordacht gezondheidsbeleid.
Meer artikelen bekijken