Startpagina Stikstof

FDF voert actie tegen stikstofakkoord nabij Ineos

Op dinsdag 19 december voerden landbouwers actie tegen de voorgestelde PAS aan de site van Ineos in Antwerpen. Volgens Farmers Defense Force Belgium (FDF) kwam de PAS in een stroomversnelling toen Ineos een nieuwe vergunning nodig had. Industrie zou nog steeds meer kansen krijgen dan landbouw, en van toekomstperspectief voor ondernemende landbouwers is er nog steeds niet veel sprake in het akkoord.

Leestijd : 4 min

Nu het stikstofakkoord van 14 november vertaald is naar decretale teksten, dienden de fractieleiders van de Vlaamse meerderheidspartijen N-VA, Open VLD en CD&V op 12 december de teksten in in het parlement. Het parlement zal die teksten nu stemmen.

De indieners vroegen vorige dinsdag meteen ook spoedadvies van die Raad. Dat advies werd dinsdag 19 december verwacht, waarna de tekst donderdag door de plenaire vergadering zou kunnen worden gestemd. Maar er komt geen spoedadvies van de Raad van State. De instelling laat dinsdag weten dat het spoedeisende karakter van de aanvraag onvoldoende gemotiveerd wordt. Daardoor is het advies volgens de instelling niet ontvankelijk, waardoor ze het niet mag onderzoeken.

Actie tegen akkoord

FDF maakte maandag bekend dat het dinsdag actie zou voeren aan de site van Ineos. Tientallen tractoren trokken naar haven van Antwerpen om hun ongenoegen te uiten over ongelijke behandeling tussen landbouw en industrie. Het nieuwe stikstofakkoord bedreigt nog steeds de toekomst van vele landbouwers, en geeft geen perspectief, klinkt het bij FDF.

Isabel Proost (FDF): “Wij voeren hier vandaag actie om nog maar eens duidelijk te maken dat het niet ok is om landbouw en industrie ongelijk te behandelen. Wij maken ons statement duidelijk bij Ineos, want door hun vergunningsaanvraag rond ‘Project One’ kwam het stikstofdossier gehaast in een versnelling.

Wij willen duidelijk maken dat wij, landbouwers, helemaal niets hebben tegen industrie, maar wel tegen de manier waarop de overheid duidelijk de landbouw opoffert ten voordele van de industrie. Wij zijn ervan overtuigd dat wij evenveel bestaansrecht hebben, maar daar hebben de politiekers blijkbaar een andere kijk op.

De landbouw moet het stikstofbad legen, zodat de industrie het terug kan vullen. Dat kan niet kloppen. De landbouwsector wordt eigenlijk echt weggepest. Men maakt het voor veel bedrijven onmogelijk om te blijven bestaan. De lijst met rode bedrijven is zogezegd geschrapt, maar die bedrijven moeten zoveel aanpassingen en investeringen doen, dat hun bedrijf niet meer rendabel blijft.

Het enige dat wij willen doen is onze familiebedrijven verderzetten en kwalitatief voedsel blijven produceren.

Isabel en Bart organiseerden samen met andere leden van FDF de actie aan Ineos op 19 december.
Isabel en Bart organiseerden samen met andere leden van FDF de actie aan Ineos op 19 december. - Foto: SN

Geen toekomst voor landbouwbedrijven

“We hebben 3 poppen in overals opgeknoopt”, zegt Bart Dickens (FDF). “Die poppen in overals staan voor boeren die de das omgedaan worden door de partijen N-VA, Open VLD en CD&V. Alles in verband met het stikstofakkoord moet blijkbaar ineens snel snel voor Nieuwjaar beslist worden, en dat geeft geen goed gevoel.

Telkens komt er een nieuws stikstofakkoord, maar ook telkens wordt dat gebaseerd op verkeerde cijfers. Verschillende instanties probeerden die juiste cijfers al bij de regeringsleiders te krijgen, maar dat mocht blijkbaar nog niet baten. Met foute cijfers kan niet gezocht worden naar juist antwoorden.”

Ook ABS steunt de actie

Het Algemeen Boerensyndicaat (ABS) liet bij de aankondiging van de actie aan FDF weten dat ze de actie zouden steunen. “Wij kunnen het niet aanvaarden dat de lokale duurzame voedselproductie opgeofferd wordt ten voordele van meer industrie. “Wat bevestigd wordt in het huidige voorstel van decreet is dat men vasthoudt aan het onderscheid tussen landbouw en industrie. Zonder een afdoende uitleg en zonder sluitende onderbouwing waarom er nog steeds vastgehouden wordt aan de verschillende beoordeling, nochtans een cruciale opmerking vanwege de Raad van State in hun advies over het eerste voorstel van decreet van 27 juli, lijkt het naar onze mening niet verstandig dat men die houding nog steeds niet bijstelt”, aldus ABS.

Mark Wulfrancke (ABS) kwam de actie van FDF steunen.
Mark Wulfrancke (ABS) kwam de actie van FDF steunen. - Foto: SN

Eigen bedrijf in Turnhouts Vennengebied

Het landbouwbedrijf van Isabel Proost en Bart Dickens (FDF) is nog net gelegen in het Turnhouts Vennengebied. Dat betekent dat wij binnen 7 jaar een emissiereductie van 45 % moeten hebben toegepast, en dat is niet meer rendabel. Met zo’n grote investeringen en minder dieren kunnen wij dat bedrijf niet meer verder zetten.

Onze jongste dochter is nu 11 jaar en zij zou doodgraag landbouw studeren in het middelbaar. Wij hopen dat zij die droom kan verwezenlijken en daarna ook effectief ons bedrijf kan overnemen als vierde generatie.

Onze oudste dochter is 18 jaar, en heeft eigenlijk ook heel veel interesse in ons landbouwbedrijf. Zij heeft ervoor gekozen om op zeker te spelen en met haar studies een andere richting uit te gaan, maar mocht het kunnen, zou zij ook heel graag in het bedrijf stappen.

Natuurlijk willen wij niets liever dan dat ons levenswerk wordt verdergezet, maar voorlopig zien we dat niet gebeuren.”

Sanne Nuyts

Lees ook in Stikstof

Meer artikelen bekijken