Startpagina Akkerbouw

Boerenbond vecht nationale parken aan

Boerenbond zet de aanval op alle Nationale Parken in, behalve op Hoge Kempen. De landbouworganisatie trekt zowel naar het Grondwettelijk Hof als naar de Raad van State, schrijft Het Belang van Limburg op donderdag 21 december 2023.

Leestijd : 1 min

Op 13 oktober erkende de Vlaamse regering 4 nationale parken: Brabantse Wouden, Scheldevallei, Hoge Kempen en Bosland. Het sluitstuk van een oproep die Vlaams omgevingsminister Zuhal Demir (N-VA) in april 2021 lanceerde.

Boerenbond vecht nu al die erkenningen aan bij de Raad van State, op Hoge Kempen na. Dat laatste park is er namelijk al langer en bij Boerenbond vinden ze de aanpak van Hoge Kempen een voorbeeld voor de rest. Volgens de organisatie is er ook geen draagvlak voor de nieuwe nationale parken.

Eén van de argumenten waarmee de Boerenbond naar de Raad van State trekt, is dat het openbaar onderzoek niet volgens de regels zou zijn verlopen. Eigenaars, betrokkenen en geïnteresseerden zouden niet de kans hebben gekregen om te reageren.

Boeren vrezen al langer dat de Nationale Parken mogelijk hun activiteiten of vergunningen kunnen beperken, al is in het decreet expliciet vermeld dat dit niet zo is. Daarnaast zal de Boerenbond ook het decreet zelf aanvechten bij het Grondwettelijk Hof. Dit zou ook gevolgen kunnen hebben voor de 5 Landschapsparken die de Vlaamse regering heeft erkend.

Belga

Lees ook in Akkerbouw

Meer artikelen bekijken