Startpagina Economie

Rusland bepaalt momenteel de tarwemarkt

Er zou minder wintertarwe ingezaaid zijn in onder meer de Verenigde Staten en Frankrijk. Maar het werkelijk areaal ingezaaide tarwe blijkt moeilijk in te schatten. Ondertussen overheerst Rusland de tarwemarkt.

Leestijd : 4 min

Raf Beyers, adviseur bedrijfsontwikkeling en risk management bij United Experts, overliep met ons de voedermarkten in weken 50 en 51 (11-22 december).

Tarwehonger in China

De overheersing van Rusland op de tarwemarkt valt weer op tijdens de voorbije periode. Raf Beyers: “Zo werd de tender voor tarwe naar Saoedi-Arabië voor 1,35 miljoen ton voor levering tussen februari en mei 2024 voor een groot deel ingevuld met Russische tarwe. De overvloedige tarwestocks van de Russen is dus voorlopig nog niet uitgeput waardoor ze internationaal beter geprijsd zijn dan tarwe uit Europa. Deze vaststelling overheerst zelfs het nieuws dat er opnieuw aanvallen van Rusland waren op de graanterminals langs de Oekraïense Donau. Alles lijkt te wennen, want de markt reageerde daar een jaar geleden nog enorm beweeglijk op.”

China importeerde in 11 maanden van 2023 al meer tarwe dan in heel 2022. Hun tarwehonger is nog niet gestild want ook de voorbije weken was China grote koper van tarwe op de Amerikaanse markt. De grote regenval tijdens de Chinese graanoogst zal er volgens het United States Department of Agriculture (USDA) voor zorgen dat China haar importquota van 9,6 miljoen ton zal overschrijden in 2023/2024. Eens boven die quota zijn er hogere importtarieven te betalen.

“Het ingezaaide wintertarwe-areaal in Frankrijk zou bijna 6% gedaald zijn. Het is ook bijna zeker dat in de Verenigde Staten (VS) een lager areaal wintertarwe heeft ingezaaid dan vorig seizoen. Het eerstkomende Europese tarwecontract van maart 2024 op de Marché à Terme International de France (Matif) steeg half week 50 even naar 231 euro/ton om nadien terug te dalen richting 223 euro. Dit bewijst dat de markt niet goed kan inschatten hoe de situatie werkelijk zal evolueren rond de aanvoer vanuit Rusland, de Chinese vraag en het werkelijk ingezaaide areaal tarwe voor het komende seizoen.”

Stabiele maïsmarkt

De maïsmarkt bleef in tegenstelling tot tarwe eerder stabiel en dus onder het langjarig gemiddelde geprijsd. De langverwachte en vooral gehoopte regens in Brazilië worden werkelijkheid. Het herstelt de maïs die er met droogte te kampen had. De VS heeft nog heel wat exportpotentieel voor maïs wat de prijzen ook daar mild blijft stemmen. Daar bovenop is ook de Oekraïense maïsoogst beter geweest dan verwacht. Men schat daar wel in dat het areaal voor komend seizoen lager zal worden aangezien boeren vrezen voor het exportpotentieel van maïs. Een mogelijk prijsverhogend effect zou kunnen komen van de VS waar men belastingvoordelen gaat geven aan ethanolproducenten voor het produceren van Sustainable Aviation Fuel (SAF), een zogenaamde hernieuwbare luchtvaartbrandstof. Dit zal de crushmarge van ethanolplants verbeteren en dus de vraag naar maïs om te crushen doen toenemen. Het nabije maïscontract op de Matif noteert sinds half december niet meer boven 200 euro/ton, met een recente prijs van 198,5 euro is de prijs laag te noemen.

Dalende prijs voor Europees raapzaad

Het Midden-Oostenconflict in Gaza deint uit naar de Rode Zee waar Jemenitische Houthi-rebellen koopvaardijschepen aanvallen die daarmee de belangrijke binnendoor route langs het Suezkanaal verstoren. Ongeveer 15% van het internationale zeeverkeer moet door het Suezkanaal en de Rode Zee, de kortste zeeroute tussen Europa en Azië. Omvaren langs de kaap van Afrika is een veel langere en duurdere route. “Als deze situatie lang tijd zou aanhouden, kan dit de aanvoerketen danig verstoren”, stelt Raf Beyers.

De olieprijs stijgt alvast fors de voorbije periode. Het is dan ook vreemd om vast te stellen dat Europees raapzaad sinds eind november terug stevig in prijs daalde. Eind november noteerde het februaricontract op Matif nog 454 euro/ton om halverwege week 51 richting 426 euro/ton te gaan.

Weerseffecten op sojateelt in Zuid-Amerika

Een nieuwe premier in Argentinië, Javier Milei, die meteen van zich laat horen door een flinke devaluatie van de officiële peso-notering. Boeren zouden zo steeds meer peso voor hun soja kunnen krijgen, maar de nieuwe oogst laat nog wel 5 maanden op zich wachten. Het weer in Argentinië is momenteel zeer gunstig waardoor daar normaal gezien een zeer goede oogst mogelijk is.

“De weerkaarten van Brazilië maken sojameel op Chicago zeer volatiel”, meent Beyers. “Er zou in ieder geval weer regen opkomst zijn in Mato Grosso eind december, dit echter wel in combinatie met hoge temperaturen boven de 40 °C. Ondanks de aangekondigde regen is men nu al wel zeker van rendementsverlies op 40% van het soja-areaal in Brazilië. De rest van het groeiseizoen in Zuid-Amerika zal bepaald worden door El Nino. Vanaf februari ziet men dat weerfenomeen wel afzwakken.”

De sojameelprijs op Chicago noteerde einde november nog 460 euro/ton en daalde half december terug naar 407 euro wat de laagste prijs is sinds half oktober.

Anne Vandenbosch

Lees ook in Economie

Michael Gore: “Als het zo doorgaat, glijden we opnieuw af naar een crisis in de vleesveesector”

Vleesvee Het aantal runderslachtingen staat op een historisch laag niveau. We produceren vandaag de dag minder rundvlees dan in 1970 en als je het aan Michael Gore, afgevaardigd bestuurder van de nationale beroepsvereniging voor slachthuizen, uitsnijderijen en groothandels (Febev), vraagt is de bodem nog niet in zicht. “We kunnen deze neerwaartse trend alleen stoppen bij de basis: de boer, alsook de tussenschakels in de vleesproductieketen, moeten een eerlijke prijs ontvangen voor hun product. Dat is de impuls die we nodig hebben om de hele keten draaiende te houden.”
Meer artikelen bekijken