Startpagina Actueel

België verbruikt meer energie dan 25 jaar geleden, tegen Europese trend in

België verbruikt meer energie dan 25 geleden, terwijl er in Europa gemiddeld een daling was. Ook het gebruik van fossiele brandstoffen (ruwe olie, steenkool, aardgas...) neemt toe in ons land, tegen de Europese trend in.

Leestijd : 2 min

Steeds meer van die fossiele energie moet trouwens worden ingevoerd. Dat blijkt maandag uit cijfers van het Europese statistiekbureau Eurostat.

In de Europese Unie was er in 2015 1.626 miljoen ton olie-equivalent (Mtoe) nodig voor het binnenlandse energieverbruik. Dat is 2,5 procent minder dan 25 jaar geleden, ondanks de economische groei in die periode.

In België tekende zich echter een stijging af: van 48,6 Mtoe in 1990 tot 54,2 Mtoe in 2015. Het aandeel van fossiele brandstoffen steeg in diezelfde periode in ons land van 77 procent tot 78 procent.

België gaat daarmee tegen de Europese trend in. Grote verbruikers als Duitsland en het Verenigd Koninkrijk konden hun energieverbruik de voorbije kwarteeuw wél naar beneden halen; terwijl de grootste daling werd opgetekend in de Baltische staten.

Ook het aandeel van fossiele brandstoffen daalde bijna overal: het Europees gemiddelde bedraagt nu 73 procent, tegen 83 procent vijfentwintig jaar geleden. Al doen heel wat Westerse landen het wel nog altijd slechter dan België, met een aandeel van 82 procent fossiele brandstoffen in Duitsland, 84 procent in Luxemburg, 82 procent in het Verenigd Koninkrijk en 93 procent in Nederland. Enkel in Finland, Zweden en in Frankrijk bedraagt het aandeel fossiele brandstoffen minder dan de helft.

Europa is voor die fossiele brandstoffen trouwens steeds meer afhankelijk van import: de afhankelijkheid steeg van 53 procent in 1990 tot 73 procent in 2015. In België was er een toename van 97 procent tot 102 procent. Volgens analisten is vooral het stijgend belang van gas (ten nadele van steenkool) verantwoordelijk voor die toename.

Belga

Lees ook in Actueel

Sébastien Buytaert is nieuwe voorzitter van BCZ

Actueel Sébastien Buytaert is verkozen tot voorzitter van de Belgische Confederatie van de Zuivelindustrie (BCZ). Hij is de CEO van Lactalis Benelux en zetelt al bijna 10 jaar in het bestuursorgaan van de federatie.
Meer artikelen bekijken