Startpagina Aardappelen

Geen nieuwe Belgapom-notering

Er is geen nieuwe Belgapom-notering wegens te weinig transacties op de markt.

Leestijd : 1 min

Op vrijdag 12 januari publiceerde Belgapom geen nieuwe prijsnotering voor Fontane en Challenger omdat er te weinig transacties waren op de markt.

Op 5 januari bedroeg de prijsnotering voor beide rassen 200 euro/ton (zonder BTW). Met BTW bedroeg de Belgapom-notering voor Fontane en Challenger 212 euro/ton.

De marktstemming voor Fontane en Challenger was vorige week prijshoudend, met een aanbod dat kleiner dan of gelijk was aan de vraag.

Meest gehanteerde prijs

De Belgapomprijs voor Fontane en Challenger is de meest gehanteerde prijs waargenomen op de vorige werkdag voor verwerking tot diepgevroren aardappelproducten, veldgewas 35 mm+, frietgeschikt, af producent, los op wagen, voor onmiddellijke levering/ophaling.

De Belgapomprijs wordt vastgesteld door een commissie met 5 vertegenwoordigers uit de sectie verwerking en 5 vertegenwoordigers uit de sectie handel van Belgapom.

Vrije markt en contracten

De wekelijkse Belgapomnotering voor vroege aardappelen (juli-augustus), voor Fontane en voor Challenger (bewaarseizoen) geeft een duidelijke indicatie van de evolutie van de vrije aardappelmarkt voor de verwerking van aardappelen tot diepvriesfriet.

Daarnaast maken telers, handel en verwerking in steeds grotere mate gebruik van teeltcontracten, die een grotere stabiliteit van de grondstofprijs op het oog hebben. De verhouding tussen beide instrumenten om aardappelen te kopen en verkopen kunnen verschillen van bedrijf tot bedrijf.

Beide componenten moeten in rekening gebracht worden om de evolutie van de grondstofprijs te volgen.

Belgapom

Lees ook in Aardappelen

Meer artikelen bekijken