Startpagina Veeteelt

Nikon ontwikkelt beeldanalysetechnologie met AI die voorspelt wanneer koe zal kalven

Nikon Corporation, de Japanse producent van optische en elektronische apparatuur, heeft een beeldanalysetechnologie ontwikkeld die artificiële intelligentie (AI) gebruikt om boeren op de hoogte te brengen wanneer een koe zal kalven. Zo moeten zij de drachtige dieren minder vaak controleren in de weken voor ze kalven en kunnen ze efficiënter werken.

Leestijd : 1 min

Volgens Nikon vertoont een drachtige koe 5 uur voor ze zal kalven specifiek gedrag: ze beweegt meer en de vruchtzak met het kalf begint los te laten. De technologie van Nikon analyseert de bewegingen van de dieren met behulp van camera's die op de boerderijen zijn geïnstalleerd. De boeren worden vervolgens door een app op de hoogte gebracht wanneer een kalf zal worden geboren.

Niet goedkoop

De beeldanalysetechnologie gaat deze maand in de verkoop in Japan. Het kost naar schatting 900.000 yen (omgerekend 5.669 euro) per jaar voor een boerderij met 100 koeien.

Het systeem werd reeds getest in Japan en is gebaseerd op data die teruggaan tot 2021. Volgens verschillende internationale mediakanalen wil Nikon met dezelfde technologie gaan voorspellen wanneer een koe tochtig is.

Belga/FVDL

Lees ook in Veeteelt

Michael Gore: “Als het zo doorgaat, glijden we opnieuw af naar een crisis in de vleesveesector”

Vleesvee Het aantal runderslachtingen staat op een historisch laag niveau. We produceren vandaag de dag minder rundvlees dan in 1970 en als je het aan Michael Gore, afgevaardigd bestuurder van de nationale beroepsvereniging voor slachthuizen, uitsnijderijen en groothandels (Febev), vraagt is de bodem nog niet in zicht. “We kunnen deze neerwaartse trend alleen stoppen bij de basis: de boer, alsook de tussenschakels in de vleesproductieketen, moeten een eerlijke prijs ontvangen voor hun product. Dat is de impuls die we nodig hebben om de hele keten draaiende te houden.”
Meer artikelen bekijken