Startpagina Actueel

Boze boeren in Frankrijk en Duitsland

Franse boeren zijn van plan de hele week en desnoods langer actie te voeren. Dat heeft de voorzitter van de grootste boerenvakbond op 22 januari aangekondigd. Onder de Franse landbouwers heerst onvrede over te strenge milieunormen en stijgende kosten. Ook in Duitsland zijn voor vandaag (22 januari) ook, opnieuw, boerenprotesten aangekondigd tegen de vermindering van brandstofsubsidies.

Leestijd : 2 min

In het zuiden van Frankrijk blokkeerden misnoegde landbouwers op 19 januari verschillende snelwegen. Ze protesteren tegen de stijgende energiekosten, de dieselprijs voor landbouwvoertuigen en een slinkend inkomen. De Franse actie vatte op 18 januari aan met blokkades van de snelwegen A20, A62 en A64 in de regio rond Toulouse. Die acties hielden ook 19 januari aan, aldus de krant Ouest France, die verwijst naar radiozender France Bleu. Ook op verschillende nationale wegen maken tractoren en strobalen de doorgang onmogelijk.

De Franse boeren willen staatssteun bekomen omdat de runderziekte EHD uitgebroken is in de regio. Ze willen het protest pas beëindigen eens kersvers Frans premier Gabriel Attal ter plaatse komt. Ze protesteren voorts tegen de volgens hen te zware milieunormen en financiële kopzorgen. En ze eisen eerlijke prijzen voor hun producten.

Wijnboeren in het verzet

Ook was er in de Franse stad Carcassonne een aanval op een gebouw van de regionale milieuadministratie. De aanval met een springlading veroorzaakte volgens zender France 3 aanzienlijke schade. Ramen sneuvelden en op het gelijkvloers waren bureaus vernield. De feiten worden toegedicht aan een organisatie van wijnboeren. Op een muur nabij werd hun opschrift aangebracht met graffiti.

Bij France 3 verklaarde de voorman van de plaatselijke organisatie van wijnboeren dat velen in de problemen komen. "We verkopen niets meer en de belastingen en de voorschriften wurgens ons."

Duitsland

De Duitse boeren hervatten deze week hun protest als de Duitse overheid niet terugkomt op de geplande vermindering van de brandstofsubsidies. Dat heeft de sector aangekondigd op 18 januari. De massale blokkades tot nu toe waren slechts een ‘voorbode’, klinkt het.

Veel bedrijven uit de landbouw- en voedingssector scharen zich achter het boerenprotest. Eerder trokken in Duitsland enkele duizenden tractoren, en een pak meer betogers, naar het centrum van Berlijn om te protesteren tegen de vermindering van de brandstofsubsidies die de regering van bondskanselier Olaf Scholz voorstelde. De Duitse regering wil zo het begrotingstekort dempen. Het voorstel werd al afgezwakt, met een gelijke uitfasering in 3 jaar, maar de Duitse boerenorganisaties willen meer.

Belga

Lees ook in Actueel

Meer artikelen bekijken