Startpagina Economie

Heel wat prijzen van voedermiddelen in dalende lijn

Het is opvallend hoe de prijzen van de belangrijkste voedermiddelen dalen. Nochtans zijn er heel wat spanningen en evoluties in de wereld die er een impact op zouden kunnen hebben.

Leestijd : 4 min

Raf Beyers, adviseur bedrijfsontwikkeling en risk management bij United Experts, overliep met ons de voedermarkten in weken 2 en 3 (8-21 januari 2024).

Tarwehandel is toegenomen

De Europese tarweprijs veerde rond 10 januari nog even op boven 220 euro/ton. In de aanloop van het World Agricultural Supply and Demand Estimates (Wasde)-maandrapport van 12 januari en ook nadien daalde deze prijs richting 215 euro/ton. Beyers: “Uit dat eerste rapport van dit jaar blijkt dat de wereldwijde tarwestock ten opzichte van vorige maand met 0,71% toenam. We zien wel dat de tarwevoorraad tegenover een jaar terug wel 3,11% lager ligt. De tarwehandel wereldwijd is toegenomen. De dalende prijzen van de voorbije maand hebben die handel zeker rugwind gegeven.

Opvallend blijft de toename van de Europese tarwestock, die in feite de enige verantwoordelijke is voor de toename van de wereldwijde voorraad. Deze situatie wordt veroorzaakt door een stijging van de tarwe-import en door een daling van de export in Europa. De tarwe-export van Rusland, die bijna 20% hoger ligt dan een jaar terug, geeft blijvende druk op de prijs, zeker te weten dat de Russische tarwe-export momenteel zelfs 50% hoger is dan 2 jaar terug. Daardoor is Rusland de grootste exporteur van tarwe wereldwijd.”

India, dat het demografische groeistokje heeft overgenomen van China, heeft een recordtarweproductie, maar door de toenemende eigen behoefte neemt de stock daar amper toe.

In de Verenigde staten (VS) heeft men 6,2% minder wintertarwe ingezaaid dan een jaar terug, wat doet nadenken over de volgende oogst.

Maïsprijs blijft dalen in Europa en VS

De maïsprijs in Europa en ook in de VS blijft sinds begin december gestaag – en sinds Nieuwjaar zelfs stevig – dalen zonder een betekenisvol opveren tussenin, zoals soms wel vast te stellen was bij de tarweprijs. “Het Wasde-rapport voor maïs was dan ook stevig bearish – de trend was dus dalend – met een wereldwijde stock die op een maand tijd met 3,17% is gestegen. De voorraad is zelfs 9,72% hoger dan een jaar terug. De voorraad zit daarmee op het hoogste punt sinds de zomer van 2020.”

In het Wasde-rapport was er zeer opvallend nieuws over de Chinese maïsproductie, die met bijna 12 miljoen ton of meer dan 4,3% is toegenomen, terwijl het ingeschatte verbruik maar met 2 miljoen ton stijgt. De maïsprijs in China staat daardoor stevig onder druk en komt zo op het laagste niveau sinds oktober 2021. China is naast Europa de grootste importeur van maïs ter wereld. De maïsexport van Oekraïne is misschien wat verrassend al 3 jaar nagenoeg gelijk gebleven.

Koolzaadprijs daalt

“De grote onrust in het Rode Zee-gebied en het Midden-Oosten zou de markten kunnen beroeren”, meent Raf Beyers, “maar voorlopig lijkt dit nog niet over te slaan op de olieprijzen. De zorgen omtrent de wereldeconomie en de daaraan gekoppelde olievraag lijken op dit moment nog groter dan de spanning in het Midden-Oosten. De tarieven voor bulktransport, de Baltic Dry Index, blijven op korte termijn zelfs nog dalen, na de kortstondige piek die we nog zagen begin december.”

De Europese koolzaadprijs noteerde met Nieuwjaar nog 438 euro/ton om nadien, met wat fluctuaties op en neer zoals we dat van koolzaad gewoon zijn, half januari te dalen richting 422 euro/ton. Ondanks de groene noteringen voor palmolie en de dalende EUR/USD-koers die het concurrentievermogen van Europa goed doet, daalt de prijs dus. De prijsdruk op het sojabonencomplex door de Zuid-Amerikaanse concurrentie weegt dus steviger op de koolzaadprijs dan het andere nieuws.

Sojameelprijs laagst sinds 2021

De prijs van sojameel op de Chicago Board of Trade (CBOT) kende voorlopig zijn laagtepunt van 352 euro/ton op de dag dat het Wasde-rapport verscheen (12 januari). Nadien trok de prijs terug wat omhoog door twijfels in de markt rond de aankomende Zuid-Amerikaans oogst vanuit Brazilië.

“De meningen over de gemiddelde verwachting van de Braziliaanse oogst lopen sterk uiteen. Ook droogte in de aankomende periode voor Argentinië, naast de gewijzigde politieke situatie aldaar, doet twijfelen hoe snel de soja straks van dat land zal komen. Daarnaast heeft de daling van EUR/USD-koers ook meegespeeld dat de prijs van sojameel terug steeg naar 374 euro/ton half januari.” Het Wasde-rapport, ook het eerste van dit jaar, spreekt nu al 3 maanden van een ongeveer stabiele wereldstock soja. Daarnaast is de huidige stock wel 10,7% hoger dan een jaar geleden. Ook de export en productie van soja is nu al enkele maanden bijna stabiel. Beyers: “Ondanks de recente prijsstijging is de prijs van sojameel momenteel het laagst sinds december 2021. De huidige voederkost op basis van de noteringen op de termijnmarken in evenwicht tussen energie in eiwit is zelfs het laagst sinds 3 jaar.”

Anne Vandenbosch

Lees ook in Economie

Michael Gore: “Als het zo doorgaat, glijden we opnieuw af naar een crisis in de vleesveesector”

Vleesvee Het aantal runderslachtingen staat op een historisch laag niveau. We produceren vandaag de dag minder rundvlees dan in 1970 en als je het aan Michael Gore, afgevaardigd bestuurder van de nationale beroepsvereniging voor slachthuizen, uitsnijderijen en groothandels (Febev), vraagt is de bodem nog niet in zicht. “We kunnen deze neerwaartse trend alleen stoppen bij de basis: de boer, alsook de tussenschakels in de vleesproductieketen, moeten een eerlijke prijs ontvangen voor hun product. Dat is de impuls die we nodig hebben om de hele keten draaiende te houden.”
Meer artikelen bekijken