Startpagina Agridagen

Veeprijskampen ook geannuleerd tijdens de Agridagen

Infectieuze boviene rhinotracheitis virus (IBR) waart rond bij rundvee in Vlaanderen. De organisatoren van de Agridagen volgen dan ook het advies van Dierengezondheid Vlaanderen (DGZ) om de veeprijskampen tijdens de beurs te annuleren.

Leestijd : 2 min

Op 17 januari werd op een rundveebedrijf in de provincie West-Vlaanderen een haard van IBR gedetecteerd. Intussen ging het aantal besmette dieren in stijgende lijn in Vlaanderen. Op 22 januari waren er al 3.026 IBR-dragers aanwezig op 52 bedrijven.

DGZ vraagt daarom aan de sector om uiterst waakzaam te zijn. De organisatie geeft een negatief advies voor deelname aan verzamelingen van vee die de komende periode gepland zijn, zoals Agro Expo in Roeselare van dit weekend, de BWB prijskamp van Dilbeek op zondag 28 januari en ook de Agridagen in Ravels van 16 tot en met 18 februari.

Domper voor veeprijskampen

De organisatoren van de vijfde Agridagen pakten tijdens hun recente persconferentie uit met het nieuwe elan omtrent de veeprijskampen.

Er was vooraan in hal 5 van Weelde Depot – toch wel een oppervlakte van zo’n 1.000 m2 – zowel een Junior Holsteinshow gepland op vrijdag 16 februari als een provinciale prijskamp melkvee op zaterdag 17 februari en een prijskamp vleesvee op zondag 18 februari. De Junior Holsteinshow was zelfs toe aan een speciale jubileum-editie. Het event werd immers ook al voor de vijfde keer georganiseerd. Een melkveeprijskamp in Ravels was geleden van voor de coronaperiode. Voor Belgisch witblauw zou het hier ook al de derde editie zijn.

Belang van de sector primeert

Door de insleep van IBR in Vlaanderen heeft de organisatie beslist om deze prijskampen voor melk- en vleesvee te annuleren.

“De oproep van DGZ is bij ons niet dovemansoren gevallen”, stelt Joris Van Olmen, voorzitter van de Agridagen in een persbericht. “Als organisator nemen wij onze verantwoordelijkheid. Het belang van de sector primeert: wij willen het levenswerk van onze veehouders maximaal beschermen. Daarom hebben we beslist om alle veeprijskampen op de Agridagen te annuleren.”

Maar ook zonder prijskampen valt er met 216 standhouders en 3 sectorseminaries op Agridagen heel wat te beleven, stellen de organisatoren. “We willen blijven inzetten op beleving. Ook al is het last minute, het organisatieteam onderzoekt momenteel tal van alternatieve scenario’s. Ik ben er nog steeds van overtuigd dat we naar een topbeurs gaan”, besluit de Van Olmen.

Anne Vandenbosch

Lees ook in Agridagen

Dezlin wint de Gouden Piétrain Award 2023

Agridagen De winnende beer in het selectiemesterijonderzoek van het jaar 2023 komt wederom van KI Vansteenlandt. De bekroning werd gerealiseerd in samenwerking met de befaamde fokker Luk Vermeiren. Deze keer kaapte hun prestigieuze beer Dezlin de Gouden Piétrain weg. De prijs wordt uitgereikt tijdens de Agridagen.
Meer artikelen bekijken