Startpagina Akkerbouw

Landbouwers voerden actie tegen versoepeling ggo-wetgeving

Een veertigtal landbouwers en boeren hebben vrijdag 26 januari gedemonstreerd aan het partijhoofdkwartier van de MR. Ze hekelen dat MR-minister David Clarinval weigert gesprekken te voeren met de sector over de versoepeling van de Europese wetgeving over genetisch gemanipuleerde organismen (ggo's).

Leestijd : 3 min

Federaal minister en vicepremier David Clarinval is bevoegd voor onder meer Landbouw en Democratische Vernieuwing in de federale regering-De Croo. De minister zit vanwege het Belgisch voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie sinds kort ook de Raad van Europese landbouwministers voor.

Vraag om overleg

“We vragen ons af waarom MR de vraag tot overleg van onder meer de Waalse boerenorganisatie Fugea straal negeert”, aldus Birgit Haepers, biologisch tuinbouwer en medeorganisator van de actie. Ook consumentenorganisaties en ngo's worden volgens de actievoerders, een los verband van Vlaamse, Waalse en buitenlandse boeren, genegeerd door minister van Landbouw Clarinval. “Consumentenorganisatie Nature & Progrès vraagt al sinds september een gesprek met Clarinval aan”, stelt Haepers. Hetzelfde geldt voor het Union Nationale des Agrobiologistes Belges (UNAB) en de sectorvereniging voor de biologische landbouw- en voedingsketen Bioforum.

De binnen- en buitenlandse boeren, consumenten- en landbouworganisaties vrezen dat de Europese politici de deregulering van ggo's willen doordrukken zonder daarbij de Europese burgers correct te informeren. Dit aangezien de consument eigenlijk helemaal niet gewonnen is voor de hervorming. Vooral Waalse consumenten en boeren zijn resoluut tegen, klinkt het.

Zadenmultinationals

Volgens de aanwezige landbouwers laten MR en de Europese politici die zich achter de deregulering van ggo's scharen, zich voor de kar spannen van zadenmultinationals zoals bijvoorbeeld Bayer-Monsanto en Syngenta. “Door te knielen voor de macht van de zadenmultinationals laat ze haar landbouwers en landbouworganisaties keihard vallen”, besluit Haepers. “Wij zijn hier vandaag om actie te voeren tegen de manier waarop MR de ggo-deregulering aan het doorduwen is binnen de EU. Dat doen ze op een heel erg ondemocratische manier”, zegt Tijs Boelens, een Vlaamse boer uit Pepingen.

“Het neoliberale recept, dat we ook zien in vrijhandelsakkoorden zoals Mercosur, is oude wijn in nieuwe zakken. We moeten naar een ander landbouwbeleid en een andere economie”, meent Boelens.

Het Europese voorstel voor ggo-deregulering werd eind december reeds gestemd in de landbouwcommissie van het Europees Parlement, en eind januari in de milieucommissie van datzelfde parlement. Begin februari ligt er een stemming voor tijdens de plenaire zitting van het Europees Parlement in Straatsburg. Parallel met die plenaire zitting zal ook de raad van landbouwministers van de lidstaten zich uitspreken over het voorstel tot deregulering.

Ontregeling biodiversiteit

De boeren en landbouworganisaties vrezen daarnaast ook een verdere ontregeling van de biodiversiteit en een bestendiging van monoculturen in de Europese landbouw, indien de wetgeving wordt doorgedrukt.

Minister Clarinval benadrukt dat de deregulering van ggo's de kans kan bieden om de landbouw duurzamer te maken, minder water te verbruiken, en het gebruik van pesticiden te doen dalen. Hij wijst ook op het gegeven dat de milieucommissie van het Europese parlement de ggo-deregulering ‘mits enkele condities’ heeft goedgekeurd eind januari.

De boeren en landbouworganisaties maken een karikatuur van de Europese toekomstplannen, aldus Clarinval. “De zaken moet correct en wetenschappelijk voorgesteld worden. Wij blijven voortwerken om dit dossier tot een goed einde te brengen en zo de Europese landbouw groener en meer rendabel te maken.”

Belga

Lees ook in Akkerbouw

Gouverneur en Antwerpse deputatie ontvangen eerste witte asperges uit volle grond

Groenten Op donderdag 25 april waren de grootmeesters van ‘het Grafelijk Genootschap van de Klein-Brabantse Asperges’ te gast in het provinciehuis. Ze brachten de eerste witte, Vlaamse asperges uit volle grond mee. Dat doen ze zo goed als elk jaar sinds 1993. Provinciegouverneur Cathy Berx (cd&v) is ridder in het Grafelijk Genootschap. Zij kreeg samen met de Antwerpse deputatie de eer om de eerste asperges te ontvangen.
Meer artikelen bekijken