Startpagina Fruit

Uitbetaling Europese crisissteun voor Vlaamse appeltelers, biologische vlees- en pluimveehouders en producenten van geitenmelk

Begin deze week betaalde het Agentschap Landbouw en Zeevisserij 906.242 euro uit aan de Vlaamse appeltelers en 906.242 euro aan de biologische vlees- en pluimveehouders en producenten van geitenmelk. Voor de begunstigden zijn deze betalingen mogelijk pas enkele dagen later zichtbaar op hun bankrekening.

Leestijd : 1 min

Appeltelers ontvangen crisisteun als ze in het referentiejaar 2023 minstens over 1 ha appelbomen beschikken en GLB actieve landbouwer zijn. Voor de eerste 8 ha appelbomen ontvangt elke begunstigde 300 euro per ha en voor de resterende oppervlakte ontvangt elke begunstigde 121 euro per ha.

Biologische vlees- en pluimveehouders ontvangen crisissteun als ze gedurende 2022 minstens 5 stuks rundvee of 10 varkens of 20 schapen of geiten of 50 kippen hielden en GLB-actieve landbouwer zijn. Producenten van geitenmelk komen in aanmerking als ze gedurende 2022 minstens 50 geiten hielden en GLB-actieve landbouwer zijn.

Het bedrag van de crisissteun is afhankelijk van de grootte van het bedrijf. De grootte van het bedrijf wordt vastgesteld op basis van de gemiddelde veebezetting omgezet naar het aantal grootvee-eenheden gedurende het jaar 2022. Bedrijven met minder dan 10 grootvee-eenheden ontvangen een bedrag van 1.333,69 euro. Bedrijven met 10 of meer, maar minder dan 70 grootvee-eenheden ontvangen een bedrag van 3.334,22 euro. Bedrijven met 70 of meer grootvee-eenheden ontvangen een bedrag van 6.668,44 euro.

Voor de uitbetaling van de crisissteun baseert het Agentschap Landbouw en Zeevisserij zich op gegevens uit zijn eigen databank, waardoor de landbouwers die in aanmerking komen voor deze crisissteun, geen aanvraag moesten indienen.

Agentschap Landbouw en Zeevisserij

Lees ook in Fruit

Nieuwe technologieën maken Vlaamse perenproductie groener, socialer en klimaatrobuust

Fruit De Vlaamse perensector maakt zich op om met innovatieve technieken uit te pakken, die ervoor moeten zorgen dat de perenteelt op een meer circulaire en klimaatrobuustere manier zal gebeuren. Dat werd woensdag 20 maart duidelijk in de fruitveiling BelOrta te Borgloon, waar 5 kenniscentra uitpakten met enkele veelbelovende innovatieve technieken die in de perensector gebruikt zullen worden.
Meer artikelen bekijken