Startpagina Actueel

Al bij ruim 1.600 landbouwers gratis asbest opgehaald

Via de openbare afvalstoffenmaatschappij OVAM zijn al bij 1.652 landbouwers verwijderde asbestdaken opgehaald, goed voor meer dan 1 miljoen vierkante meter. Dat heeft OVAM woensdag bekendgemaakt. Er start ook een derde aanmeldingsperiode.

Leestijd : 1 min

Sinds 2021 konden land- en tuinbouwbedrijven zich al 2 keer aanmelden om asbestdaken gratis op te laten halen via een aanbesteding van de OVAM. In totaal tekenden 2.673 landbouwers in en bij 1.652 gebeurde de ophaling intussen al van alles samen 1,02 miljoen vierkante meter asbestdaken.

“De Vlaamse steun voor de verwijdering van asbestdaken bij land- en tuinbouwbedrijven bleek enorm populair en werd een groot succes”, zegt Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA). “Om ervoor te zorgen dat andere enthousiaste landbouwers niet uit de boot vallen, lanceren we nu een derde oproep. Op die manier zullen nog vele landbouwers de stap mee kunnen zetten richten een gezondere leefomgeving en een asbestveilig Vlaanderen.”

Nog eens 1.200 landbouwers kunnen zich bij de OVAM aanmelden voor de nieuwe aanbesteding. Zij moeten dan binnen het jaar hun asbestdak (laten) ontmantelen en de gratis ophaling inplannen.

Landbouwers die het verwijderen van asbest combineren met het leggen van zonnepanelen op het nieuwe dak, kunnen daarvoor overigens een premie krijgen van netbeheerder Fluvius. Dat kan alleen bij daken van niet-verwarmde en niet-residentiële gebouwen.

Belga

Lees ook in Actueel

Meer artikelen bekijken