Startpagina Bieten

Nederlandse bietencampagne ten einde

De Nederlandse suikerfabrieken van de Cosun Beet Company verwerkte begin februari de laatste suikerbieten van de campagne 2023-2024.

Leestijd : 2 min

Het was een campagne waarin het natte weer een grote rol speelde. In totaal kwamen er in de fabrieken in Dinteloord en Hoogkerk ruim 7,2 miljoen ton bieten binnen. De gehele keten heeft onder zeer moeilijke omstandigheden ingezet op zoveel mogelijk bieten rooien en verwerken. Daarnaast zijn er verdere stappen gezet in het reduceren van de CO2 voetafdruk van de suikerfabriek.

Campagne vol uitdagingen

De campagne 2023-2024 was er een vol uitdagingen. Het weer speelde van teelt tot oogst parten. Het begon met een koud en laat voorjaar. Door de late zomer met een natte juli- en augustusmaandontwikkelde de biet zich meer op wortelgroei en minder op suikergehalte.

Bijzonder natte omstandigheden vanaf half oktober tot de periode met vorst zorgden ervoor dat een grote inzet van loonwerkers en telers gevraagd werd om de bieten geoogst te krijgen. De verlading van suikerbieten op onverharde plaatsen was lastig. Het percentage tarra steeg van 8,6% naar 12,4%.

Fabrieken langer open

De vorst in januari 2024 zorgde voor de volgende uitdaging. Op dat moment zat er nog 6.500 ha in de grond. Met name door een hogere wortelopbrengst (86 ton in plaats van 80 ton per ha) in combinatie met meer storingen, mede veroorzaakt door vorstbieten, was de suikerbietencampagne ruim 14 dagen langer. Dit zorgde ervoor dat telers meer ruimte hadden om hun bieten te rooien en aan te voeren.

Daarnaast besloot de raad van beheer van Cosun, in goed overleg met Cosun Beet Company, om suikerbieten met vorstschade onder bijzondere voorwaarden te accepteren en versneld te verwerken. Dit alles in het belang van het collectief.

CO2-reductie

Elk jaar vervoert Cosun Beet Company bieten per schip om vrachtwagentransport op de weg te verminderen. In de vorige 2 campagnes ging het om een reductie van in totaal 32.660 ritten. Deze verschuiving past in de bedrijfsstrategie om de CO2 uitstoot te reduceren. Naast CO2-reductie draagt dit ook bij aan de ontlasting van de A58 en A2, de Zuidoost corridor goederenvervoer.

Vanaf 2023 heeft alle ingekochte elektriciteit een groen certificaat. Daarnaast draaien de specialiteitenfabrieken in Roosendaal en Puttershoek op zonne-energie die de onderneming zelf opwekt. Een goede stap in de richting van het doel om in 2030 de CO2 uitstoot van de fabrieken met 50% te verlagen ten opzichte van 2018.

In totaal verwerkten de Cosun Beet Company fabrieken in Nederland tijdens deze campagneperiode ruim 7,2 miljoen bieten. Met een gemiddeld suikerpercentage van 15,65%, winbaarheid van 89,4 en 12,4% tarra.

Cosun Beet Company

Lees ook in Bieten

Meer artikelen bekijken