Startpagina Akkerbouw

Beroepscomité buigt zich op 27 november over glyfosaat-vergunning

Het beroepscomité dat zich moet buigen over een mogelijke verlenging voor het controversiële bestrijdingsmiddel glyfosaat in de EU, komt op 27 november samen. Dat werd woensdag vernomen bij de Europese Commissie. De Europese lidstaten ondernemen dan een laatste poging om onderling een akkoord over de vergunning te bereiken.

Leestijd : 1 min

De lidstaten slaagden er vorige week opnieuw niet in een akkoord te vinden over de verlenging van de licentie voor glyfosaat voor 5 jaar. Eerder strandde ook een poging om het middel voor 10 jaar te verlengen.

Vorige week lagen negen landen dwars, onder meer ons land, Frankrijk en Italië. Voor een goedkeuring is een gekwalificeerde meerderheid van minstens 16 van de 28 EU-lidstaten nodig, samen goed voor minimaal 65 procent van de EU-bevolking. De 14 lidstaten die het voorstel steunden vertegenwoordigen amper een derde van de Europese inwoners.

Omdat de Europese Commissie er weinig voor voelt om alle verantwoordelijkheid op zich te nemen, verhuist de procedure nu naar een beroepscomité. Ook daarin zijn alle lidstaten vertegenwoordigd, zij het op een "hoger politiek niveau". De vertegenwoordigers van elk land spelen met andere woorden een politieke klasse hoger.

De procedure binnen het beroepscomité blijft wel dezelfde: ook daar moet met gekwalificeerde meerderheid worden gestemd.

Milieuorganisaties verzetten zich hevig tegen een mogelijke verlenging van de licentie, en ook binnen de politiek bestaat er erg veel discussie over. Monsanto, de producent van het bekendste glyfosaat-middel Roundup, zou studies over een mogelijk kankerverwekkend effect van het product jarenlang onder de mat hebben geveegd.

Belga

Lees ook in Akkerbouw

Fruitboeren vrezen voorspelde nachtvorst

Akkerbouw De lagere temperaturen van de afgelopen dagen en de voorspelde nachtvorst kan tot grote schade leiden bij de fruitkwekers in Limburg. Zowel woensdag- als donderdagnacht (17 en 18 april) zullen de fruitkwekers alle middelen bovenhalen om te voorkomen dat de temperatuur in hun plantages onder het vriespunt zakt. “Al vanaf -1°C kan er schade optreden”, zo zegt Danny Bylemans van PC Fruit in Velm (Sint-Truiden).
Meer artikelen bekijken