Startpagina Actueel

Boerenprotest viseert haven van Antwerpen

Op dinsdag 13 februari staat een groot boerenprotest gepland in de haven van Antwerpen. “Antwerpen is de hoofdstad van de N-VA, die zich profileert als een partij tegen de landbouw.”

Leestijd : 2 min

In WhatsApp-gesprekken tussen boeren staat te lezen dat ze vanaf 5 uur ’s ochtend ter plaatsen zullen zijn en daar ongeveer 24 uur blijven. De organisatoren van de actie hebben een pakket van 5 eisen voorbereid.

“Om te beginnen moet landbouwgrond landbouwgrond blijven”, zegt Stijn Zenderloo, landbouwer en woordvoerder van de protestactie. “Er moet ook paal en perk gesteld worden aan een stikstofdecreet dat met 2 maten en gewichten werkt.” De landbouwer wijst hier op de verschillende drempelwaarden tussen landbouw en industrie. “Landbouwers in het Turnhouts Vennengebied of die tegen andere natuurgebieden liggen, zouden niet hun bedrijf en vergunningen moeten opgeven.”

De complexe administratie en buitensporige boetes zijn ook een doorn in het oog. “De kalenderlandbouw zou je nog kunnen verteren als er geen zware boetes boven je hoofd hangen”, zegt Stijn. “Maar nu word je in sommige gevallen beboet als je door de regen het veld niet op kunt.” De laatste 2 eisen zijn eerlijkere prijzen voor landbouwproducten en een einde aan vrijhandelsakkoorden zoals die met de Mercosur-landen.

Antwerpen

Ook al viseert de actie van de landbouwers de haven van Antwerpen, is het niet de bedoeling om die in een verkeerd daglicht te stellen, zegt Stijn. “Antwerpen heeft een prachtige haven waar onze producten en andere grondstoffen in- en uitgevoerd worden. Maar het is ook de locatie van de ethaankraker van Ineos, die wel zomaar een vergunning kan krijgen.”

Antwerpen is daarnaast de hoofdstad van de N-VA: “Die partij profileert zich als een partij tegen de landbouw: Bart De Wever zegt ‘geen sympathie voor blokkades’ te hebben, Theo Francken maakt op X de uitspraak ‘Opsluiten, dit crapuul’. Ben Weyts geeft ook geen correct beeld weer van onze sector met zijn dierenrechten en Zuhal Demir gaat als minister van Omgeving en Leefmilieu bijzonder agressief tegen landbouwers te werk”, aldus Stijn.

Thor Deyaert

Lees ook in Actueel

Prijsverhogingen helpen Greenyard aan extra omzet

Economie Greenyard heeft zijn omzet in de eerste negen maanden van het boekjaar met 12,2% opgekrikt tot 3,7 miljard euro. Het groenten- en fruitbedrijf zit daarmee naar eigen zeggen op schema om in het hele boekjaar, dat loopt tot eind maart, een omzet van 4,9 miljard euro te halen.
Meer artikelen bekijken