Startpagina Economie

Vlaamse europarlementsleden vragen aandacht voor gevolgen Russisch handelsembargo

Vlaamse europarlementsleden hebben woensdagavond in Straatsburg aandacht gevraagd voor de impact van de aanhoudende Russische importban op de groenten- en fruittelers. Landbouwcommissaris Phil Hogan erkende de moeilijkheden in de sector, maar beklemtoonde dat hij doet wat hij kan om soelaas te bieden en nieuwe afzetmarkten voor de sector te zoeken.

Leestijd : 2 min

De Russische president Vladimir Poetin stopte vier jaar geleden de import van Europese landbouwproducten als vergelding voor de handelsmaatregelen die de Europese Unie had genomen wegens het conflict in Oekraïne. Het Russische embargo geldt tot eind volgend jaar. Vooral in de Vlaamse fruit- en groentensector hakte het Russische importverbod er hard in.

"Men heeft altijd gezegd aan onze landbouwers dat de crisis tijdelijk was, maar dit wordt de vierde oogst die we niet kunnen exporteren. Dit is echt structureel", klaagde Hilde Vautmans (Open Vld) aan. Volgens het Limburgse europarlementslid, die een somber beeld schetste van de fruitsector in haar regio, is het "tijd om het geweer van schouder te veranderen" en "de portemonnee te openen om onze landbouwers echt te compenseren voor de geleden schade".

Eurocommissaris voor Landbouw Phil Hogan erkende dat er momenteel geen politieke signalen zijn dat het Russische embargo snel tot het verleden zal behoren. Hij onderstreepte wel dat hij de voorbije jaren tal van maatregelen heeft genomen om de boeren een hart onder de riem te steken en nieuwe afzetmarkten voor hun producten te vinden. Ook toonde hij zich bereid om eventuele Belgische staatssteunmaatregelen voor de sector te bekijken.

Ook Tom Vandekendelaere (CD&V) en Mark Demesmaeker (N-VA) wezen in het debat op de problemen van de groenten- en fruittelers. Demesmaeker betreurde dat het opkopen van groenten en fruit om het overaanbod op te vangen ertoe leidt dat kwaliteitsproducten eindigen als compost of veevoeder. Hij pleit voor alternatieven die geen verspilling in de hand werken en voor extra geld om nieuwe afzetmarkten te vinden. "We moeten verkopen in plaats van vernietigen."

Vandenkendelaere wees erop dat creatieve boeren inspelen op de stijgende vraag bij de groeiende middenklasse in Azië en Zuid-Amerika en investeren in andere variëteiten. Hij brak daarbij een lans voor een diversificatie van de exportmarkten. "Het is van het grootste belang dat we leren uit onze fouten. Het aandeel varkensvlees dat naar Rusland ging, wordt nu in China verkocht. Zo geven we opnieuw één land de macht om onze varkenssector met een vingerknip in een crisis te storten."

Belga

Lees ook in Economie

Meer artikelen bekijken