Startpagina Granen

Nieuwe granen op de Belgische rassenlijst

Op de Belgische rassenlijst prijken 4 nieuwe wintertarwerassen, een nieuw speltras en een nieuw ras wintergerst.

Leestijd : 2 min

Op de Belgische rassenlijst is een nieuw ras spelt opgenomen: Courtoise. De officiële rassenproeven worden uitgevoerd door de afdelingen voor Rassenonderzoek (Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek Merelbeke en CRA-W Gembloux), op vraag van de Technisch Interregionale Werkgroep voor de samenstelling van de nationale rassenlijst voor landbouwgewassen.

De proeven worden aangelegd in 5 centra gesitueerd in de volgende landbouwstreken: Condroz (2), Leemstreek (1), Ardennen (1) en Jurastreek (1). Het nieuwe ras werd vergeleken met de standaarden Cosmos, Zollernspelz, Serenite, Convoitise en Vif. De tabellen met de opbrengstresultaten, gegevens zoals gevoeligheid voor vorst, legering, gele roest, bruine roest, witziekte, bladvlekkenziekte, plantlengte en vroegheid en de resultaten van de technolgische kenmerken vind je hier.

Wintergerstras

Op de Belgische rassenlijst is ook een nieuw ras wintergerst opgenomen: Alienor. De officiële rassenproeven worden uitgevoerd door de afdelingen voor Rassenonderzoek (Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek Merelbeke en CRA-W Gembloux), op vraag van de Technisch Interregionale Werkgroep voor de samenstelling van de nationale rassenlijst voor landbouwgewassen.

De proeven worden aangelegd in 7 centra gesitueerd in de volgende landbouwstreken: Condroz (1), Leemstreek (3), Polders (1), Zandstreek (1), Zandleemstreek (1).

Het nieuwe ras werd vergeleken met de standaarden LG Zebra, Creative, Jakubus, KWS Joyau en Sensation.

De tabellen met de opbrengstresultaten, gegevens zoals gevoeligheid voor vorst, legering, gele roest, bruine roest, witziekte, bladvlekkenziekte, plantlengte en vroegheid en de resultaten van de technolgische kenmerken vind je hier.

Wintertarwerassen

Op de Belgische rassenlijst zijn ten slotte ook 4 nieuwe rassen wintertarwe opgenomen: SU Hyntact, Lid Calinda, WPB Marlin en LG Niklas. De officiële rassenproeven worden ook hier uitgevoerd door de afdelingen voor Rassenonderzoek (Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek Merelbeke en CRA-W Gembloux), op vraag van de Technisch Interregionale Werkgroep voor de samenstelling van de nationale rassenlijst voor landbouwgewassen.

De proeven worden aangelegd in 9 centra gesitueerd in de volgende landbouwstreken: Condroz (2), Leemstreek (3), Zandleemstreek (2) en Polders (2). Het nieuwe ras werd vergeleken met de standaarden KWS Talent, Chevignon, Avignon, Campesino, Solange CS, Cubitus en SU Ecusson.

De tabellen met de opbrengstresultaten, gegevens zoals gevoeligheid voor vorst, legering, gele roest, bruine roest, witziekte, bladvlekkenziekte, plantlengte en vroegheid en de resultaten van de technolgische kenmerken vind je hier.

Agentschap Landbouw en Zeevisserij

Lees ook in Granen

Biowanze schept duidelijkheid over herkomst van tarwe

Granen Biowanze wilt duidelijkheid scheppen over foutieve informatie die circuleert over de herkomst van tarwe die ze in hun vestiging in Wanze gebruiken. Hierom informeerden ze landbouworganisaties en pers met een informatiedocument midden april.
Meer artikelen bekijken