Startpagina Stikstof

Ethaankraker Ineos in juridisch gevaarlijk vaarwater

De Nederlandse provincies Zeeland en Noord-Brabant hebben allebei opnieuw beroep aangetekend tegen de ethaankraker die de Britse chemiereus Ineos in Antwerpen bouwt. Vijftien milieuorganisaties spannen ook een zaak aan tegen de Vlaamse overheid over het Ineos-dossier.

Leestijd : 5 min

woensdag 21 februari liep de officiële beroepsperiode af. Zowel Zeeland als Noord-Brabant hebben daarvan gebruikt gemaakt en dienen dus, opnieuw, beroep in. “Wij hebben geen andere keuze”, klink het bij de provincies.

In een eerste aanvraag tot vergunning voor de kraker was er volgens de Nederlandse provincies geen goede passende beoordeling over de effecten van de stikstofdepositie op omliggend natuurgebied, zoals het Nederlandse natuurgebied De Brabantse Wal. De provincies gingen een eerste keer in beroep en de vergunning werd door de Vlaamse raad voor Vergunningsbetwistingen vernietigd.

"Wij vrezen gevolgen voor onze natuur"

Begin dit jaar verleende Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) wél een voorwaardelijke vergunning. Ditmaal was er ook de gigantische passende beoordeling waarin Ineos stelde dat de depositie van stikstof geen significant negatieve effecten zou hebben op de natuurgebieden. Die beoordeling telde zowat 800 bladzijden.

“Er wordt in die 800 pagina's aangetoond dat er sprake is van depositie, maar dat deze geen effect heeft op de natuur, zonder hierop gedetailleerd in te gaan. Wij kunnen ons niet vinden in die conclusie”, aldus de provincie Zeeland.

Begin dit jaar verleende Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) een voorwaardelijke vergunning voor de ethaankraker in de Antwerpse haven van chemiebedrijf Ineos.
Begin dit jaar verleende Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) een voorwaardelijke vergunning voor de ethaankraker in de Antwerpse haven van chemiebedrijf Ineos. - Foto: Belga

“De hoeveelheid stikstof is nog altijd vergelijkbaar met de eerste aanvraag”, klinkt het bij de provincie Noord-Brabant. “Wij vrezen voor de gevolgen voor onze natuur.” In Zeeland klinkt een gelijkaardig geluid: “De aanvullingen op de vergunningsaanvraag hebben onze zorgen nog niet weggenomen, vooral omdat de 'kritische depositiewaarde' in de gebieden wordt overschreden.”

De Nederlandse provincies geven aan dat ze met de Vlaamse overheid en Ineos in overleg zijn gegaan. Daarbij zouden er oplossingen op tafel hebben gelegen. “Echter hebben we, tot op heden, helaas nog geen overeenstemming kunnen bereiken”, besluit een woordvoerder van de provincie Zeeland. “Mocht het tot overeenstemming komen met Ineos dan zullen we ons beroep intrekken.”

Beroep van ‘kwade wil’

Dat 2 Nederlandse provincies opnieuw in beroep gaan tegen de ethaankraker van Ineos in Antwerpen, noemt Annick De Ridder (N-VA) van ‘kwade wil’. De havenschepen stelde woensdag dat ze herhaaldelijk heeft opgeroepen tot overleg. Die hebben - zoals eerder gezegd - volgens de Nederlandse provincies ‘geen overeenstemming kunnen bereiken’.

Het nieuws dat men bij de noorderburen opnieuw naar de rechter stapt, noemt havenschepen Annick De Ridder (N-VA) ‘hallucinant’. “Met onwetendheid kan het niet te maken hebben, want we hebben het hen herhaaldelijk uitgelegd. Dus dit catalogeer ik eerder als kwade wil en verzet tegen het behoud van duurzame industrie.”

Volgens de havenschepen is de uitstoot van de kraker uiterst minimaal en bedraagt ze slechts een heel klein deel van alle stikstofuitstoot die werd afgebouwd door de havenbedrijven. “Bovendien vallen de Nederlandse provincies hiermee hun eigen bedrijven aan die qua normen ver boven die van Ineos zitten”, zegt De Ridder.

Ook milieuorganisaties spannen zaak aan

Vijftien milieuorganisaties hebben in hun juridische strijd tegen de ethaankraker van Ineos in Antwerpen een rechtszaak aangespannen tegen de Vlaamse overheid. Met de zaak willen de organisaties de vergunning voor de ethaankraker opnieuw aanvechten. Ze noemen de kraker ‘Europa's grootste plasticproject’. De rechtszaak betwist concreet de goedkeuring door de Vlaamse overheid van de nieuwe vergunning van Ineos.

De milieuorganisaties trekken zich op aan Nederland, ‘dat net miljarden euro's uitgeeft om boeren uit te kopen om de uitstoot te verminderen’.

Client Earth, gespecialiseerd in ecologische rechtszaken, zegt dat de goedkeuring van het project door de Vlaamse overheid gebeurde zonder een beoordeling van de effecten te eisen aan Ineos. “Dat is in strijd is met zowel Europese als nationale wetgeving”, klinkt het.

"Zuiver cosmetische wijzigingen"

Nadat Ineos na een eerste mislukte poging later toch een vergunning bekwam, heeft het chemiebrijf ‘opnieuw verzuimd om details te delen over de werkelijke effecten’, aldus Client Earth. Omdat de markt voor plastic bijna verzadigd zou zijn, en gemaakt op basis van fossiele brandstoffen, blijven de milieuorganisaties fel gekant tegen de kraker.

“De wijzigingen in de nieuwe vergunning voor het project zijn zuiver cosmetisch”, schrijft Client Earth. “Wij hebben geen andere keuze dan opnieuw naar de rechter te stappen. Eeuwenoude eiken staan te verdrinken in kunstmest, de ethaankraker zal dat alleen verergeren. Naar schatting lekt er in Europa elk jaar 167.000 ton aan plastic pellets (nurdles, red.) weg in het milieu.”

ClientEarth werkt samen met Bond Beter Leefmilieu (BBL), BOS+, Climaxi, Dryade, Fairfin, Gallifrey Foundation, Greenpeace Belgium, Grootouders voor het Klimaat, Klimaatzaak, Mobilisation for the Environment (MOB), Natuurbeschermingsvereniging De Steltkluut, Plastic Soup Foundation, Recycling Netwerk Benelux, en WWF Belgium.

"Wat als de vergunning voor ethaankraker Ineos vernietigd wordt?"

Oppositiepartij Groen steunt de 15 milieuorganisaties die woensdag beroep hebben aangetekend tegen de nieuwe omgevingsvergunning voor de ethaankraker die de Britse chemiereus Ineos in Antwerpen bouwt. “De vorige vergunning werd niet zomaar vernietigd. Dit project is een ramp voor mens en milieu”, zegt Vlaams Parlementslid Mieke Schauvliege (Groen).

Groen zegt de natuurverenigingen te steunen. “Door dit project zal er nog altijd massaal geboord worden naar schaliegas. Er zullen nog altijd massaal wegwerpplastics geproduceerd worden”, zegt Mieke Schauvliege. Volgens haar wordt gekozen voor een vervuilend project uit het verleden, in plaats van te investeren in de toekomst. “Het zorgt bovendien voor veel gezondheidsproblemen voor de omwonenden.”

Vlaamse parlementslid Mieke Schauvliege (Groen) hekelt de ‘dreigementen’ van Ineos-ceo Jim Ratcliffe. Hij zegt zelf in ‘Terzake’ dat premier Alexander De Croo (Open-Vld) en Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) hem beloofd hebben alles te doen.
Vlaamse parlementslid Mieke Schauvliege (Groen) hekelt de ‘dreigementen’ van Ineos-ceo Jim Ratcliffe. "Hij zegt zelf in ‘Terzake’ dat premier Alexander De Croo (Open-Vld) en Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) hem beloofd hebben alles te doen." - Foto: Belga

Schauvliege hekelt de ‘dreigementen’ van Ineos-ceo Jim Ratcliffe. “Hij zegt zelf in Terzake dat premier Alexander De Croo (Open-Vld) en Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) hem beloofd hebben alles te doen. Blijkbaar zijn democratische procedures en milieunormen voor hen niet meer dan een vervelend detail dat ze snel even zullen oplossen.”

Volgens Schauvliege denken ‘veel experts’ dat de milieuorganisaties hun slag zullen thuishalen. “De bouw van de fabriek gaat verder, juridische procedures zullen Ratcliffe en de Vlaamse regering blijkbaar worst wezen. Wat zullen ze doen als over een jaar de vergunning vernietigd wordt? Zo wordt opnieuw veel tijd verloren om te investeren in een echte duurzame transitie van onze industrie.” Tegen dat de Raad voor Vergunningsbetwistingen een nieuwe uitspraak doet, zal een deel van de fabriek wellicht al klaar zijn.

Belga/ThD

Lees ook in Stikstof

Meer artikelen bekijken