Startpagina Milieu

Landbouwers en Natuurpunt slaan handen in elkaar voor natuurreservaat in Borgloon

Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) heeft 8,16 ha nieuw natuurreservaat in Borgloon erkend. Dat deed ze op vraag van Boerennatuur vzw, een dochterorganisatie van Boerenbond, meldt ze vrijdag 23 februari.

Leestijd : 2 min

Het Waerdeveld is een gebied deels gelegen in agrarisch gebied waar de landbouwers en Natuurpunt er samen voor kiezen om de gronden te laten erkennen als natuurreservaat. De erkenning van het gebied als natuurreservaat wordt nu afgerond met het toekennen van steun aan de landbouwers voor de opmaak van het natuurbeheerplan, licht de minister toe.

Met het natuurbeheerplan worden verschillende ambitieuze natuurdoelen vooropgesteld in het gebied en wordt er een ruimer gebied afgebakend waar de landbouwers aankoopsubsidies kunnen krijgen wanneer ze hun natuurreservaat willen uitbreiden.

24 jaar subsidies

Minister van Omgeving Demir is enthousiast over het initiatief. “Ik juich ten zeerste toe dat de landbouwers de handen in elkaar slaan met de natuurorganisaties om samen natuur als een kans te zien en niet als een bedreiging. Ik hoop oprecht dat dit goede voorbeeld navolging krijgt in Vlaanderen. Het bewijst tegelijk dat niet alleen terreinbeherende verenigingen in aanmerking komen voor steun bij natuurbeheerplannen.”

Voor Demir toont de aanvraag tot erkenning van het nieuwe natuurreservaat door de groep landbouwers, met steun van Boerenbond, aan dat de erkenning van een natuurreservaat in landbouwgebieden, geen enkel gevolg heeft voor de bedrijfsvoering van de landbouwers in de omgeving.

De erkenning als reservaat zorgt er bovendien voor dat de landbouwers 24 jaar lang zeker zijn van subsidies voor het beheer van hun gronden. Dat beheer omvat grotendeels begrazing met landbouwdieren, waardoor de subsidies een mooie aanvulling zijn op de bedrijfsvoering van de landbouwers.

De volgende stap in het gebied is de opmaak en goedkeuring van een toegankelijkheidsregeling. Ook daar kunnen de landbouwers steun voor ontvangen. De regeling wordt opgesteld in samenwerking tussen de landbouwers en de lokale natuurorganisaties.

Belga

Lees ook in Milieu

BBL: “Eurpese Raad wil Green Deal laten vallen”

Milieu Een gelekte nota van de Europese Raad geeft zicht op de strategische prioriteiten die de lidstaten naar voor willen schuiven voor de nieuwe Europese Commissie. Volgens Bond Beter Leefmilieu (BBl) blijkt uit de gelekte nota dat regeringsleiders alle aandacht voor de biodiversiteit- en klimaatcrisis overboord willen gooien. Dat zou een ontmanteling van de Europese Green Deal betekenen.
Meer artikelen bekijken