Startpagina Veeteelt

FAVV vraagt waakzaamheid voor blauwtong

Het FAVV herinnert eraan dat de vaccinatie tegen blauwtong ten stelligste wordt aanbevolen. De invoer van dieren of de deelname van dieren aan wedstrijden in gereglementeerde zones, zelfs met dieren die op voorhand correct werden gevaccineerd overeenkomstig de Europese wetgeving, betekent immers een groot risico op het importeren van blauwtong, met alle individuele en globale gevolgen van dien voor de runder-, schapen- en geitensector.

Leestijd : 2 min

Sinds 1 september 2017 heeft Frankrijk 452 haarden van blauwtong serotype 8 gemeld, waarvan één in het departement Meuse (27 september 2017) en één in Moselle in het grensgebied met Duitsland en het Groothertogdom Luxemburg (3 november 2017). Dit toont aan dat het virus sterk circuleert, zoals we reeds konden verwachten. Het zijn voornamelijk de regio’s die al getroffen waren in 2016 waar het virus wordt vastgesteld.

Voor het laatste geval in Moselle, dat op 150 km van België gelegen is (cf. kaart hieronder), zijn de Franse onderzoeken betreffende de circulatie van het virus momenteel aan de gang. In dit stadium is er dus geen zonering in België.

In België werd in het kader van de toegenomen waakzaamheid die het FAVV heeft ingesteld, de aanwezigheid van het BTV8-virus bevestigd bij dieren uit twee bedrijven in Luik en Luxemburg die zijn ingevoerd uit Frankrijk. Het ging om runderen waarvan de certificaten vermeldden dat een vaccinatie werd uitgevoerd overeenkomstig de wettelijke bepalingen. Deze bedrijven werden onmiddellijk geblokkeerd en de “autochtone” dieren werden getest en gevaccineerd. Deze testen zijn conform gebleken (negatieve resultaten) en hebben het dus mogelijk gemaakt te besluiten dat het virus niet circuleert in België.

Tot op heden hebben de andere buurlanden van België geen haarden aangegeven. “Momenteel is er nergens in België een gereglementeerde zone, maar de situatie kan ieder moment veranderen, met name door het “importeren” van het virus”, waarschuwt het FAVV.

Lees ook in Veeteelt

Meer artikelen bekijken