Startpagina Pluimvee

Malser kippenvlees met wilgenbeplanting

Onderzoekster Lisanne Stadig concludeert dat vleeskippen hun uitloop beter gebruiken als die beplant is met wilgen. Dat zorgt voor malser vlees en een extra inkomstenbron door houtproductie.

Leestijd : 2 min

Een uitloop voor kippen wordt vaak gezien als dé manier om het welzijn van kippen te verhogen. Bij een uitloop hebben de kippen namelijk meer ruimte en beweging, en kunnen ze hun natuurlijk gedrag uiten. De realiteit is anders: vaak bevindt zich slechts een klein deel van de dieren buiten. De kippen die wel buitengaan blijven doorgaans dicht bij de stallen, waardoor puntvervuiling kan ontstaan.

Lisanne Stadig, onderzoeker aan de Universiteit Gent (UGent) en het Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek (ILVO), testte verschillende aspecten bij kippen met buitenloop tussen wilgen, kippen met afdakjes in hun buitenloop en binnenkippen. Haar conclusie? “De beplanting, in dit geval wilgen, zorgt voor een betere beschutting dan bijvoorbeeld afdakjes, waardoor de kippen hun uitloop beter gebruiken.”

De keuze voor wilgen als beschutting heeft een duidelijke reden: wilgen groeien snel en vormen dus een bron van korte-omloophout (KOH), dat doorgaans wordt geteeld als biomassa voor de energieproductie. KOH kan een goede beschutting bieden aan de kippen in de uitloop, en het kan een extra bron van inkomsten zijn voor de pluimveehouder.

Stadig onderzocht ook het vlees van de drie groepen. Een blinde smaaktest wees uit dat het vlees van kippen met toegang tot KOH malser en minder vezelig was dan dat van binnenkippen en van kippen met uitloop en afdakjes. “De kippen krijgen meer ruimte en beweging, en dat zorgt voor geler, malser en minder vezelig vlees”, verklaart Stadig.

Meer info vindt u op de website van het ILVO.

Lees ook in Pluimvee

Meer artikelen bekijken