Startpagina Groenten

Ardo versterkt zich met nieuwe aandeelhouder The Nest

Met de komst van The Nest Family Office als minderheidsaandeelhouder bevestigt de Belgische voedingsproducent Ardo, wereldwijd actief in vriesverse groenten, kruiden en fruit, de ambities voor de toekomst en de focus op duurzaamheid en kwaliteit. Het family office van familie Els Thermote deelt de langetermijnvisie van de familie Haspeslagh op het belang van voeding voor een gezondere wereld. Samen willen ze het groeiverhaal van Ardo verderzetten en haar positie als wereldleider in vriesverse plantaardige producten versterken.

Leestijd : 4 min

De komst van The Nest Family Office als aandeelhouder gaat gepaard met een beperkte herschikking van het familiale aandeelhouderschap. Enerzijds heeft Xavier Haspeslagh besloten om, na een periode waarin hij niet meer dagelijks betrokken was bij de activiteiten van Ardo, uit het aandeelhouderschap te stappen. Deze beslissing stelt hem in staat zich volledig te concentreren op zijn eigen onderneming. Anderzijds maakt Ignace Haspeslagh van de gelegenheid gebruik om een beperkt deel van zijn aandelen te verkopen, om het met zijn tak van de familie te diversifiëren. Beide keuzes worden volledig gesteund door de andere familiale aandeelhouders.

De overige familietakken hebben hun belang in Ardo lichtjes verhoogd. Ook brengen ze een gelijkgestemde partner aan boord: The Nest van de familie Els Thermote. Samen kiezen ze voor een duidelijke koers en willen ze de wereldleider in vriesverse groenten, kruiden en fruit verder laten groeien.

Partners voor duurzame groei

De voedselketen kampt met een aantal uitdagingen, waaronder de toenemende druk op natuurlijke hulpbronnen, de nood aan meer duurzame productiemethoden en de klimaatverandering die zich laat voelen in extremere weersomstandigheden. Door in te zetten op regeneratieve landbouw en een verduurzaming van de waardeketen wil Ardo, samen met The Nest, een antwoord bieden op de groeiende vraag naar duurzame, voedzame levensmiddelen. Deze strategie is niet alleen gericht op de voedingsbehoeften van vandaag maar is ook een overtuigde keuze voor gezonde voeding voor de volgende generaties.

De visie van The Nest sluit naadloos aan bij die van Ardo. De gedeelde overtuiging, focus en expertise vormen de perfecte basis voor een langetermijnsamenwerking. Samen zullen de familie Haspeslagh, Els Thermote en het team bij The Nest verderschrijven aan het internationale groeiverhaal van Ardo en haar leiderspositie in de verschillende marktsegmenten – Food Service, Retail en Food Industry – versterken. Beide partijen koesteren bovendien het familiaal ondernemerschap en ze verzekeren de lokale verankering van Ardo.

“Onze synergie met The Nest gaat verder dan een gedeelde visie op duurzaamheid. Samen helpen we de markt in de transitie naar duurzame landbouw en maken we werk van een toekomst waarin duurzaamheid en groei samengaan. Onze gebundelde krachten zullen het bedrijf verder versterken en doen groeien”, stelt Emilie Haspeslagh, director Sustainability bij Ardo en lid van de derde generatie in het familiebedrijf.

“Dit is voor ons het begin van een partnerschap voor de lange termijn. We kijken ernaar uit om bij te dragen aan de verdere groei van Ardo, dat met haar ambitieuze duurzaamheidsvisie een echte gamechanger is in de voedingssector en zo een perfecte match vormt voor The Nest. Het bundelen van onze expertise is het beste recept voor een gezonde toekomst. Ook het familiale karakter van Ardo is voor ons van onschatbare waarde”, stelt    

Klaar voor de toekomst

Ardo kijkt met vertrouwen naar de toekomst. Met de keuze voor een nieuwe, gelijkgestemde aandeelhouder en een actieve rol voor familiale aandeelhouders van de derde generatie, combineert Ardo naar eigen zeggen stabiliteit met gezonde ambitie.

“De afgelopen 5 jaar werden gekenmerkt door klimaatuitdagingen en diverse wereldwijde crisissen. Dankzij ons sterk team van meer dan 4.000 medewerkers slagen we erin om Ardo’s groeitraject verder te zetten. De combinatie van de familie Haspeslagh en The Nest vormt een solide basis voor de toekomst. Samen willen we een voorbeeld zijn voor de voedingssector”, zegt Jan Haspeslagh, voorzitter van het aandeelhouderscomité van Ardo en lid van de tweede generatie.

“De nieuwe generatie familiale aandeelhouders is sterk betrokken bij Ardo. Velen van ons zijn opgegroeid op het veld en tussen de machines en een deel is ook actief in het bedrijf. Zo vertegenwoordigen Liesbeth en ikzelf de derde generatie in de raad van bestuur. In samenwerking met The Nest, die het goede bestuur van onze onderneming verder zal versterken, zorgen wij nu voor de nodige stabiliteit, met als doel Ardo op een duurzame manier verder te laten groeien”, meent Michel Haspeslagh, lid van de raad van bestuur van Ardo en lid van de derde generatie.

Wereldspeler

Familiebedrijf Ardo is een belangrijke wereldspeler in de productie van vriesverse groenten, kruiden en fruit voor de retail, food service en food industry. De groep omvat 17 productie-, verpakkings- en distributiesites in 8 landen, wat zorgt voor een optimale aanvoer uit de meest productieve groeiregio’s. Met 4.000 werknemers verkoopt de groep bijna 1 miljoen ton vriesverse groenten, kruiden en fruit, in meer dan 100 landen, wat resulteert in een omzet van 1,4 miljard euro.

The Nest

The Nest Family Office, opgericht in 2021 door Els Thermote en Laurent Vannest, is een Belgisch family office dat gelooft in voeding als medicijn voor mens en natuur. Via haar investeringen en partnerschappen wil The Nest bijdragen aan de transformatie naar een duurzaam voedselsysteem met respect voor boer en natuur. Het family office investeert in oplossingen die natuurlijk geteelde, voedzame levensmiddelen produceren, op het land en in water, en ondersteunt zowel veelbelovende start-ups als gevestigde spelers. Als family office streeft The Nest naar een solide, impactvol investeringsportfolio dat meerwaarde genereert op ecologisch, sociaal en financieel vlak. Via Domaine de Graux, een regeneratieve boerderij van 120 ha in Doornik (Henegouwen) en de stichting Food As Medicine wil The Nest ook anderen inspireren om actie te ondernemen in de transformatie van de voedingsketen.

Ardo

Lees ook in Groenten

Innoverend onderzoek in monitoringstechnologieën bij Inagro

Groenten Al meer dan 20 jaar stuurt Inagro waarnemings- en waarschuwingsberichten voor verschilende openluchtteelten zoals (biologische) prei, kolen en witloof. Dankzij onderzoek naar nieuwe monitoringstechnologieën kan Inagro voortaan nog nauwkeuriger insecten tellen en de verkregen data sneller verwerken.
Meer artikelen bekijken