Startpagina Fruit

Nieuwe technologieën maken Vlaamse perenproductie groener, socialer en klimaatrobuust

De Vlaamse perensector maakt zich op om met innovatieve technieken uit te pakken, die ervoor moeten zorgen dat de perenteelt op een meer circulaire en klimaatrobuustere manier zal gebeuren. Dat werd woensdag 20 maart duidelijk in de fruitveiling BelOrta te Borgloon, waar 5 kenniscentra uitpakten met enkele veelbelovende innovatieve technieken die in de perensector gebruikt zullen worden.

Leestijd : 2 min

Ook Vlaams minister van Landbouw, Economie, Werk en Innovatie Jo Brouns (cd&v) bracht een bezoek aan de veiling in Borgloon en zag daar hoe VITO dronebeelden en satellietgegevens met weergegevens en machinedata via een datadeelplatform combineert om aan duurzame precisiefruitteelt te doen en om de beschikbare waterbronnen te monitoren.

Hogeschool UCLL pakte in Borgloon op zijn beurt uit met een autonoom paloxtransportplatform, dat veilig door een boomgaard kan navigeren. Er zijn inmiddels concrete plannen om het transportplatform door te ontwikkelen tot een multi-inzetbaar voertuig.

PCFruit stelde ook de eerste resultaten voor van de Genkse onderzoeksopstelling Ecotron, waar het klimaat van 2050 in koepels die er door de UHasselt zijn neergezet wordt nagebootst. Uit de eerste resultaten blijkt dat perenboomgaarden in Vlaanderen jaarlijks ca. 5.000 ton extra CO2 zullen gebruiken tegen 2050. Volgens PCFruit kunnen de perenboomgaarden op die manier positief bijdragen aan de oplossing voor klimaatverandering.

Ook in de bodem en bomen van zijn plantage kan een perenkweker meer koolstof opslaan dan er CO2-uitstoot vrijkomt door zijn plantagemachines en het gebruik van zuinige koelcellen op de boerderij. Dat blijkt uit studies van KULeuven en ILVO in opdracht van Boerenbond.

In het kader van het Europees onderzoeksproject ZeroW demonstreerde ILVO bij het bedrijf Fructus een experimentele hightech perscontainer en een superflexibele sap- & smoothieproductielijn voor gemengde overschotten van fruit en groenten. Ook de BelOrta veiling in Borgloon pakte uit met zijn onlangs geopend nieuwe sorteercentrum voor hardfruit, waar er gebruik gemaakt wordt van geavanceerde technologieën, zoals optische en infraroodcamera's voor een nauwkeurige kwaliteitsbeoordeling.

Belga

Lees ook in Fruit

Meer artikelen bekijken