Startpagina Bedrijfsnieuws

Krone en Lemken zetten verder in op autonomie

Krone en Lemken breiden voor seizoen 2024 het inzetbereik van hun autonome robot ‘Combined Powers’ uit door nu ook een frontaanbouwmogelijkheid te benutten.

Leestijd : 2 min

De verkregen inzichten en resultaten van veldtests in 2022 en 2023 leidden tot de optimalisatie en verdere ontwikkeling van Krone en Lemken hun robot. Daar komt nu een extra inzetmogelijkheid bij door de optie te ontwikkelen voor een frontale aanbouwmogelijkheid met aftakas voor werktuigen.

De mogelijkheid komt zowel op grasland als op allerland tot zijn recht. Zo verbetert Krone bijvoorbeeld aanzienlijk de capaciteit bij het maaien door gebruik te maken van een front- en achtermaaier. De eerste ervaringen zijn met succes opgedaan met de Krone frontmaaier EasyCut F 320 in combinatie met de butterfly EasyCut B 950 Collect. Lemken daarentegen benut de extra functie met name in de stoppelbewerking en het zaaien, waarbij walsen en fronttanks nu probleemloos kunnen worden meegenomen en ingezet.

Verbeterde aandrijving

De verdere ontwikkeling van de VTE, dat is de Duitse afkorting voor Verfahrenstechnische Einheiten, een robot dus, is ter hand genomen. Het voertuig werd onderhoudsvriendelijker, praktisch degelijker en de sensoren werden geoptimaliseerd.

Een andere vernieuwing is de verbetering van de dieselelektrische aandrijving. De nieuwe generatie machines behoudt het vermogen van 170 kW/230 pk en beschikt verder over 4-wielbesturing met grote banden voor een maximale trekkracht en minimale bodemdruk. De op de Agritechnica 2023 geïntroduceerde transportoplossing met behulp van een dissel (VTS = Vehicle Transport System) is ook in combinatie met front-werktuigen mogelijk. Kenmerkend voor de nieuwe robots is het uniforme lakwerk in dynamisch platinagrijs.

Gemeenschappelijk project

Via het project ‘Combined Powers’ werken Krone en Lemken samen in de richting van meer efficiëntie en innovatie in de moderne landbouw. Verdere ontwikkelingen maken praktijktests met de robot op grote arealen mogelijk en verbeteren de betrouwbaarheid van de autonome processen aanzienlijk.

De praktijktests vinden op verschillende landbouwbedrijven in Duitsland en omringende Europese landen plaats, om de functionaliteit en communicatie met verschillende aanbouwwerktuigen onder realistische omstandigheden te testen.

Krone en Lemken streven naar open interfaces en uitwisseling met andere fabrikanten van aanbouwwerktuigen, om synergieën te benutten en voor de gebruiker meerwaarde te creëren. Beide ondernemingen streven ernaar het product in nauwe samenwerking met actieve landbouwers verder te ontwikkelen en zo snel mogelijk op de markt te kunnen brengen. Hierdoor worden toekomstgerichte oplossingen gecreëerd tegen het dreigende tekort aan vakmensen. Landbouwers kunnen in de toekomst als systeembeheerder autonoom werkende machines inzetten en zich intensiever met landbouwkundige zaken zoals managementtaken op het bedrijf bezighouden.

Lemken, Krone, TD

Lees ook in Bedrijfsnieuws

Meer artikelen bekijken