Startpagina Paarden

Hengstenkeuring van het Belgische Fjorden-stamboek

De jaarlijkse hengstenkeuring van het Belgische Fjorden-stamboek vond traditiegetrouw plaats in Oud-Heverlee. 16 maart was de dag waar de hengstenhouders heel de winter naartoe hebben gewerkt.

Leestijd : 4 min

Er waren 15 hengsten ingeschreven: 1 jonge hengst, 2 nieuwe hengsten om te keuren, 2 hengsten die opnieuw dienden gekeurd te worden vanwege einde voorlopige vergunning en 10 vrijgestelde hengsten voor de hengstenshow. Dit jaar kon gerekend worden op een grote internationale belangstelling!

Internationale interesse

Twee Belgische juryleden, Louis Van Hout en Chantal Broeken, werden bijgestaan door Barth Halmingh uit Nederland en door Asle Espe en Live Enerhaugen uit Noorwegen. In het publiek spotten we Duitsers, Denen, Noren, Nederlanders… Op zo’n dag is het uitermate fijn om erkenning van buitenlandse stamboeken te voelen. De wereld wordt een dorp. Dat horen we vaker, maar ook bij de Fjorden wordt dat realiteit. Een dikke 20 jaar geleden stond het Belgisch stamboek mee aan de wieg van Fjord Horse International, een internationale organisatie die alle Fjorden-stamboeken verbindt. Dat versterkt de werkingen van de stamboeken, maar ook de handel van de Fjorden. Meer dan ooit steken Fjorden de grenzen over, niet meer enkel de hengsten, maar ook merries of zelfs ruinen voor sport.

Met de Noorse delegatie konden we de dag voor de keuring bij verschillende fokkers langsgaan om jonge Fjorden-hengsten en -merries te bekijken, want: fokkerij met alleen hengsten levert geen kwalitatieve fok. De merries achter de veulens zijn eveneens van een enorme waarde. Iets meer dan 30 Fjorden werden getoond, gaande van fokmerries tot jonge paarden, ruinen die enkel aan het werk gezet worden. We werden getrakteerd op vele complimenten. De Belgische Fjorden-fokkerij staat sterk in zijn schoenen! Het is een mooi resultaat van strenge selectie door het stamboek doorheen de jaren, maar vooral van het kritische oog van onze fokkers.

Een goedgevulde dag

De hengstenkeuring begon zoals gewoonlijk met de keuring door de dierenarts, gevolgd door keuring op harde bodem en zachte bodem binnen met vrijspringen, met voor en na de middag proeven van de hengsten. De driejarige hengsten moesten een aangespannen test afleggen. De hengsten in de rubriek van 5 jaar moesten een tweede aangespannen en een test onder het zadel afleggen.

Vrijgestelde hengsten in de show

In de hengstenshow zagen we 10 hengsten uit België, Nederland en Frankrijk. De vrijgestelde hengsten werden getoond naar wens van de eigenaar. Zo werden Winner van den Hoflander (v. Lyckängs Tempo), Ruben van de Landweg (v. Lyckängs Tempo), Lotus d’Ober (v. Torsetblakken) en Krocus d’Ober (v. Kamil) in vrijheid getoond. We zagen Swing (v. Leo de Chaumont), Leo de Chaumont (v. Tonar) en Lasko d’ober (v. Harlii) aangespannen en de hengsten King d’Ober (v. Ilmar), Darion (v. Deister) en Draug (v. Draupnir) onder het zadel. Aansluitend kon de proclamatie plaatsvinden. Het moment om vele linten en rozassen uit te reiken. Voor de vrijgestelde hengsten is hier doorgaans weinig spannends aan, deze hengsten zijn immers goedgekeurd of hebben een buitenlandse goedkeuring die wij aanvaarden. Toch kwamen er voor de eigenaars en het publiek enkele verrassingen uit de bus!

Leo de Chaumont (eig.: Sam Cremers) kreeg het elitepredicaat vanwege het positief afronden van afstammelingenonderzoek. Daarnaast kreeg hij ook een medaille van het Nederlandse stamboek. Het hield niet op, want Leo kreeg ook een medaille van het Noors stamboek omwille van zijn schitterend rastype, prachtig hoofd en omdat hij zo goed bewaard blijft voor zijn leeftijd! Zijn zoon Swing (eig. Marlies Depuydt) werd modelhengst door zijn goedkeuring, in combinatie met AA-premie bij zijn menproef. Ook de vrijgestelde hengst Ruben van de Landweg (eig. Dries Vissers) kreeg een medaille van het Noorse stamboek, en dit omwille van zijn geweldige uitstraling en presentatie!

De kampioenstitel

En dan kwamen we bij het einde van de dag met de vraag: welke hengst krijgt de goedkeuring? Het begon met de tweejarige hengst Zephir de l’Isbelle (eig, Wannes Delahaye). Deze jonge hengst in opfok is een beloftevolle hengst met goed type, uitstraling, verhoudingen die bovendien voldoende ruim en krachtig bewoog. Hij kreeg 39,5 punten en de aanhoudpremie! Zephir kreeg ook een medaille van het Noorse stamboek als beloftevolle jonge hengst.

Vervolgens kwamen de hengsten voor goedkeuring aan bod. Louis en Jan De Vry kwamen met 2 nieuwe hengsten van 3 jaar: de grijze Eltervågs Atlak uit Noorwegen en Yan van den Bosdries uit eigen stal. Beide hengsten werden goedgekeurd met 35 punten voor seizoenen 2024 en 25. Atlak is een hengst met vrije bloedlijn en heeft een goed type, goede hals en bovenlijn. Deze jonge hengst heeft een mooie hengstenuitstraling. Hij scoorde het puntenrijtje: 8-7-6.5-6.5-7. Yan is een hengst die zelf door Louis De Vry gefokt is. Deze hengst heeft een mooi oog. Hij is voldoende ontwikkeld en bespierd. Hij scoorde de punten: 7.5-7.5-6-7-7. In de volgende rubriek werd de hengst Vikar (eig. Koen Deflou) net niet aanvaard met 34 punten (8-6-6-7-7). Deze hengst heeft een prachtig rastype, met een heel mooi oog, maar miste wat ontwikkeling. De hengst slaagde wel voor zijn testen en kreeg de mooie resultaten 88/100 voor de aangespannen test en 72/100 voor de test onder het zadel.

Tot slot was het de beurt aan de laatste rubriek. Daaraan nam de hengst Loebas deel. Hij had alle testen al succesvol afgelegd bij de vorige goedkeuringen. Hij kreeg tijdens deze keuring het prachtige rijtje: 8,5-8-7-8-8 = 39,5 punten, waarmee hij goedgekeurd werd voor het leven! Deze hengst is heel rastypisch, heeft veel wildstrepen en is harmonieus gebouwd met sterke bovenlijn. Hij bewoog met goede balans en een actieve stap. Deze hengst, in eigendom van fokkerij van den Berg uit Nederland, werd uiteindelijk gekroond tot hengstenkampioen 2024! Het kampioenschap werd geschonken door Sonar Architecten uit Tielt. Loebas mocht de keuring afsluiten met een ereronde met de Belgische driekleur om zijn hals!

Sander Willems (Belgisch Fjorden-stamboek)

Lees ook in Paarden

Paarden op de weide: veel lof maar sterk onderschat

Paarden Voor elke paardenhouder is het je van het als het weideseizoen aanbreekt. Trouwens, wie ziet niet graag grazende paarden in alle vrijheid evolueren op de weide? Er is nochtans een keerzijde aan de medaille: in veel gevallen – gebrek aan weiland indachtig – krijgt het gras de genadeslag alvorens de groei echt van start gaat!
Meer artikelen bekijken