Startpagina Aardappelen

Duurzame bemesting van aardappelen

BELFertil en Belgapom bieden telers, teeltbegeleiders en adviseurs een gloednieuwe website aan rond duurzame bemesting van aardappelen. Je vindt er informatie en praktische tips om de efficiëntie van de bemesting te optimaliseren.

Leestijd : 2 min

België en aardappelen, dat is een gouden combinatie! We telen hier zo’n 100.000 ha van deze culinair diverse teelt. De voedingsketen rond de aardappel biedt werk aan duizenden mensen in ons land. Dat is een prestatie om u tegen te zeggen.

Verhogen van efficiëntie

In het veld zijn aardappelen echter een beetje ‘lui’. De plant is niet erg efficiënt in het opnemen van voedingsstoffen via zijn ondiepe wortels in de bodem. Gelukkig kan je er als landbouwer voor zorgen dat die efficiëntie omhooggaat, wat zorgt voor meer rendement en minder verlies van meststoffen. De juiste voorbereiding, een aangepaste bemesting en goede opvolgteelten zorgen voor duurzaam en optimaal nutriëntengebruik in de aardappelteelt.

Informatie gebundeld op website

BELFertil, de Belgisch-Luxemburgse vereniging van de industrie van de minerale meststoffen en biostimulanten, en Belgapom, de beroepsvereniging voor de Belgische aardappelverwerking en -handel, staken de koppen bij elkaar en geven op een gloednieuwe website – www.duurzaambemesten.be – een overzicht van alle informatie rond duurzame bemesting van aardappelen. Het wetenschappelijk advies werd verzekerd door professor Geert Haesaert (faculteit Bio-ingenieurswetenschappen, UGent). Met deze informatie willen beide organisaties de stikstofgebruiksefficiëntie tegen 2030 doen stijgen naar 70%. Dit is ambitieus, maar met de juiste tips is het volgens hen zeker haalbaar.

Naast telers kunnen ook teeltbegeleiders en agronomen uit de aardappelverwerkende industrie, bemestingsadviseurs en overheden op de website terecht voor meer inzicht in de uitdagingen en oplossingen.

Win-win

Het doel is een win-win realiseren met een preciezer gebruik van minerale meststoffen, een hogere aardappelkwaliteit, een lagere kostprijs en minder milieudruk.

Lees ook in Aardappelen

UGent zet drones en AI in tegen aardappelziekte

Aardappelen Door de inzet van ultra-hoge-resolutie dronebeelden in combinatie met AI, is er een nieuwe methode ontwikkeld voor de vroege detectie van Alternaria, een schimmelziekteverwekker die aanzienlijke schade aan aardappelgewassen kan aanrichten door de bladeren, stengels en soms zelfs de knollen te infecteren. Deze doorbraak markeert een significante vooruitgang in precisielandbouw, waarmee telers gerichter en efficiënter kunnen ingrijpen, resulterend in gezondere gewassen en een duurzamere landbouwpraktijk.
Meer artikelen bekijken