Startpagina Klimaat

80% van Europese landbouwsteun bestemd voor veehouderij, volgens Nederlands onderzoek

Een Nederlandse studie gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Nature Food toonde aan dat meer dan 80% van de GLB-betalingen direct of indirect naar de veehouderij gaan. Dit zou een bedreiging vormen voor de klimaatdoelstellingen van de EU te halen, zeggen de onderzoekers.

Leestijd : 1 min

Meer dan 80% van de betalingen van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) gaat direct of indirect naar de veehouderij, wat een bedreiging vormt voor de klimaatdoelstellingen van de EU, zegt een studie die op 1 april is gepubliceerd door het tijdschrift Nature Food.

“We hebben aangetoond dat het GLB onevenredig veel steun geeft aan vleesproducten ten koste van de plantaardige productie”, zegt de hoofdauteur van het onderzoek, Anniek Kortleve, van de Nederlandse Universiteit Leiden. Dit komt als een verrassing, zegt ze, aangezien eerdere studies het aandeel van de steun voor veeteelt op ongeveer 50% hadden geschat.

De reden voor dit veel hogere cijfer is de opname van steun voor de productie van diervoeder, waardoor de geschatte steun voor een kilogram rundvlees stijgt van 0,71 euro naar 1,42 euro. De studie richt zich op 2013, het laatste jaar waarvoor alle geanalyseerde gegevens beschikbaar zijn.

Om de omvang van de EU-steun voor dierlijke producten te berekenen, koppelden de onderzoekers subsidiedossiers aan een universitaire database over voedselstromen en volgden overheidsgeld langs de toeleveringsketen. Ze laten bijvoorbeeld zien dat 12% van de subsidies werd 'verwerkt' in producten die buiten de EU werden geëxporteerd, met name naar China.

Vindt meer uitleg en de academische paper hier.

Agra Press

Lees ook in Klimaat

Meer artikelen bekijken