Startpagina Actueel

Ook subsidies voor wolfwerende omheiningen in Noorderkempen

De schutkring voor wolven in Limburg wordt verlengd en er is een nieuwe schutkring in de Antwerpse Noorderkempen. Hierdoor kunnen ook niet-professionele paard- en rundveehouders subsidies ontvangen van het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) voor wolfwerende maatregelen.

Leestijd : 2 min

De schutkringen vallen samen met de nog steeds geldende risicozone’s, waarbinnen subsidie voor bescherming van kleinvee en pony’s aangevraagd kan worden. Deze zones zijn afgebakend in en rond de territoria van de gevestigde wolven in Vlaanderen.

Maatregelen voor bescherming van vee

De Vlaamse overheid voorziet subsidies voor particuliere veehouders die maatregelen nemen om kleinvee en pony's tegen de wolf te beschermen. Het gaat om preventieve maatregelen om bestaande omheiningen wolfwerend te maken. Deze middelen zijn enkel voorzien in die gemeenten waar de kans groot is dat een of meer wolven actief kunnen zijn, het zogenaamde risicogebied of de risicozone. Dit risicogebied is afgebakend door het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO) en kan driemaandelijks geactualiseerd worden op basis van de beschikbare wetenschappelijke kennis over de verspreiding van wolven in Vlaanderen.

Professionele rundvee- en paardenhouders binnen de risicozone kunnen sinds midden 2021 een beroep doen op een tegemoetkoming voor wolfwerende omheiningen via de niet-productieve investeringssteun in kader van het Vlaams Landbouwinvesteringsfonds (VLIF), dat gecoördineerd wordt door het Agentschap voor Landbouw en Zeevisserij (ALZ).

Nu ook subsidies voor niet-professionelen

Niet-professionele rundvee- en paardenhouders in de risicozone kunnen eveneens subsidies aanvragen, zij het dan bij het ANB, maar enkel in een specifiek gebied: de zogenaamde schutkring, die door het ANB afgebakend wordt. In Limburg bestond er al een schutkring. Deze werd nu verlengd. Bijkomend werd er een schutkring ingesteld voor de risicozone in het de Antwerpse Noorderkempen. Deze schutkringen gelden voor een periode van 6 maanden (momenteel tot 31 augustus 2024) en zijn, indien noodzakelijk, verlengbaar. Het instelling of verlengen van de schutkring gebeurt op basis van advies van het INBO.

“Het instellen en uitbreiden van schutkringen getuigt van ons voortdurende engagement om de belangen van zowel de natuur- als landbouwsector te vrijwaren. Het is onze verantwoordelijkheid om een evenwicht te vinden tussen het behoud van de inheemse fauna en het beschermen van andere dieren", zegt de Vlaamse minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA).

FVDL

Lees ook in Actueel

Meer artikelen bekijken