Startpagina Aardappelen

Ondanks hogere aardappelafzet, toch nog hoge voorraden

Het Proefcentrum voor de aardappelteelt (PCA), nu Viaverda genoemd, maakte begin april een inschatting van de actuele aardappelvooraad in ons land. Ondanks de hogere afzet de voorbije maanden, is de actuele voorraad nog hoog.

Leestijd : 2 min

Die ‘hogere’ vooraad heeft alles te maken met de hogere startvooraad bij het begin van de winter. Ondanks dat in november 2023 het proefcentrum ingeschatte dat er nog ongeveer 400.000 ton aardappelen in de grond zaten, berekende ze de totale Belgische productie consumptieaardappelen finaal op 4,44 miljoen ton.

Het vijfjarig gemiddelde ligt slechts net ietsje lager. De voorbije 5 jaar is vooral de Belgische verwerkingscapaciteit gestegen met 1,6 miljoen ton aardappelen.

Afzet voorbije maanden

De afzet vóór half november (vroege, late rassen en korte bewaring) was goed voor ruim 1,10 miljoen ton aardappelen. Dit was 9% hoger dan het vijfjarig gemiddelde.

Tussen half november en 1 februari werd zo’n 780.000 ton bewaaraardappelen afgeleverd. Ook dit is zo’n 11% hoger dan de afgelopen 5 jaar. De toename is zowel te zien bij de afzet van de vrije aardappelen als bij de contracten.

De afgelopen 2 maanden werden eveneens veel aardappelen afgeleverd (± 820.000 ton). De afgeleverde hoeveelheid gecontracteerde aardappelen lag beperkt hoger (+6%) dan het vijfjarig gemiddelde. Het was vooral de omvang vrije aardappelen die hoger lag (+18%) dan de voorbije jaren.

Voorraad 1 april 2024

De totale Belgische aardappelvoorraad werd begin april door PCA/Viaverda geraamd op 1,82 miljoen ton aardappelen. De huidige voorraad is 13% hoger in vergelijking met het vijfjarig gemiddelde. Hier tegenover staat dat de Belgische verwerkende industrie steeds meer aardappelen nodig heeft.

De voorraad vrije aardappelen is goed voor een kwart van de huidige voorraad, wat een normaal percentage is. In Vlaanderen liggen meer vrije aardappelen in de loods.

De voorraad op 1 april betekent nog 41% van de totale productie consumptieaardappelen. Ook dit percentage is vergelijkbaar met het vijfjarig gemiddelde .

Terwijl de totale productie bij oogst groter was in Vlaanderen, is de voorraad begin april het grootst in Wallonië (56%).

Bintje, Challenger en Innovator vertegenwoordigen maar een klein aandeel in de totale voorraad op 1 april (elk ± 2%). Fontane neemt ruim 2/3de in en het overige kwart wordt ingenomen door de grote groep aan andere rassen (Markies, Agria, SH C 909).

Verwerkingscapaciteit België

Als we de EU4 (België, Nederland, Frankrijk, Duitsland) samentellen dan is de totale hoeveelheid benodigde aardappelen tussen 2013 en 2022 toegenomen van 11,7 miljoen ton naar 15,3 miljoen ton. Dit is een stijging van 30%. Ook in 2023 deden verschillende verwerkers nog verdere investeringen en uitbreidingen.

Er wordt verwacht dat de verwerkers in de NEPG-zone (North European Potato Growers) tenminste 2 miljoen ton aardappelen extra nodig hebben in vergelijking met 2 jaar geleden. Er wordt eveneens van uitgegaan dat de vraag naar verwerkte aardappelproducten in Europa continu zal groeien met ongeveer 4 % per jaar (bron: NEPG).

Viaverda, TD

Lees ook in Aardappelen

Meer artikelen bekijken