Startpagina Bieten

Natte weersomstandigheden bevorderen aanwezigheid van slakken

In meerdere vroeg gezaaide suikerbietpercelen werden aantastingen door slakken waargenomen. Dit is gebonden aan de natte weersomstandigheden van de laatste maanden, meldt het Bieteninstituut (KBIVB).

Leestijd : 1 min

De slakenschade doet zich voor op opgekomen planten, aan de kiem van de biet in de grond of beten aan de kiembladeren.

De meest getroffen percelen zijn de ploegloze, met directe zaai en ook deze waar oogstresten en groenbedekkers aan de oppervlakte liggen. Het natte weer bevordert de populaties van slakken. Wees waakzaam en ga regelmatig uw percelen bekijken.

De aanwezigheid van slakken kan gemakkelijk beoordeeld worden door het plaatsen van vallen. De waarnemingen worden ’s avonds gedaan door een stuk zwarte plastiek (± 50 x 50 cm) op een stuk vochtige bodem te hechten (bevochtigen indien nodig).

Een twintigtal anti-slakken korrels worden uniform onder de plastiek geplaatst die vervolgens wordt vastgelegd. De aanwezigheid van dode slakken binnen de 1 tot 3 dagen getuigt van hun activiteit. Men moet meerdere vallen plaatsen op verschillende plaatsen van het veld, ook aan de rand van het veld.

In aanwezigheid van schade zal men producten op basis van metaldehyde of ijzerfosfaat gebruiken.

De interventiedrempel situeert zich tussen 1 tot 3 slakken/m². Men moet, indien nodig, opnieuw waarnemen en behandelen afhankelijk van de neerslag.

KBIVB

Lees ook in Bieten

Meer artikelen bekijken