Startpagina Groenvoorziening

Bosbehoudsbijdrage verhoogd tot 5,6 euro/m2

De bosbehoudsbijdrage, de financiële vergoeding voor het ontbossen, is opgetrokken van 4,22 euro naar 5,60 euro/m2. Dat gebeurt na een aanpassing van de regelgeving door Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir.

Leestijd : 2 min

De beslissing over de verhoogde bijdrage werd al een tijd geleden genomen, maar wordt nu van kracht. De verhoogde vergoeding moet een volwaardige compensatie garanderen en zou ook een ‘afremmend effect’ moeten hebben op de ontbossing.

Vlaanderen formuleerde in het bosuitbreidingsplan niet alleen de ambitie om tegen 2024 4.000 ha extra bos te realiseren, het is ook belangrijk om de bestaande bossen te beschermen. Het bosareaal ging er de laatste decennia, ondanks het verbod op ontbossing, op achteruit. In principe is het wel verboden om te ontbossen, maar er zijn afwijkingen voorzien.

Wie toch een afwijking en dus een ontbossingstoelating krijgt, moet in principe wel aan boscompensatie doen. Daarvoor zijn er 2 grote manieren: zelf (of via een derde) een compenserende bebossing in natura uitvoeren, of een bosbehoudsbijdrage betalen. Die financiële vergoeding wordt dan door de overheid gebruikt om het bosareaal uit te breiden. Minister van Omgeving Zuhal Demir had al aangekondigd dat ze de bosbehoudsbijdrage zou optrekken. Een besluit daarover kreeg eerder al groen licht van de Vlaamse regering en stond op 9 april in het Belgisch Staatsblad. De maatregel gaat nu van kracht.

De hogere financiële compensatie houdt meer rekening met de stijgende grondprijzen van de voorbije jaren en moet een ‘afremmend effect’ hebben. De voorbije 4 jaar kwamen er in Vlaanderen 5,4 miljoen bomen bij, goed voor 1.857 ha bos. Dat mocht volgens minister Demir meer geweest zijn. Volgens haar bleven vooral de lokale besturen en de private landeigenaars onder de verwachtingen.

Belga

Lees ook in Groenvoorziening

Hoe de juiste grasmaaier kiezen?

Groenvoorziening De grasmaaier is niet enkel functioneel maar vaak ook een stukje emotie. Het motortype, het aantal pk's, de maaibreedte, de grootte van de opvangzak, het maaimechanisme, het zijn allemaal zaken waarmee tuinliefhebbers graag uitpakken bij collega-tuiniers.
Meer artikelen bekijken