Startpagina Onderwijs

Praktijkgerichte landbouwmechanisatie aan het VABI te Roeselare

Met de onderwijshervorming die zich nu heeft doorgezet tot en met het zesde jaar wordt landbouwmechanisatie een cruciaal onderdeel voor leerlingen die landbouw studeren in de tweede en derde graad van het secundair onderwijs, naast andere lessen plant en dier.

Leestijd : 2 min

Dankzij een divers aanbod van moderne machines, aangeboden door verdelers uit de regio, komen leerlingen van VABI in contact met de recentste innovaties binnen de landbouwmechanisatie. Voor de praktijklessen landbouwmechanisatie werkt het VABI nauw samen met het Praktijkcentrum voor Land- en Tuinbouw (PCLT), gelegen op dezelfde campus van VABI.

Inzicht in gebruik van gps-systemen

In de tweede graad maken de leerlingen van VABI kennis met de werking van gps-systemen op de tractor, waarbij ze uitleg krijgen over taakkaarten en opbrengstmetingen. Dit legt een stevige basis voor hun werk in de derde graad op de akkers van VABI, waar jaarlijks maïs, aardappelen, bieten en kolen worden geteeld. Deze akkers worden zo veel mogelijk bewerkt samen met de leerlingen, zodat ze inzicht krijgen in het gebruik van gps-systemen in de praktijk. De kolen worden geplant en geschoffeld met behulp van een gps-systeem op de tractor, waardoor de leerlingen ook de werking van mechanische onkruidbestrijding kunnen ervaren.

Vorig jaar leerden de leerlingen tijdens de praktijklessen landbouwmechanisatie hoe ze de tanden van een hooischudder correct moesten monteren
Vorig jaar leerden de leerlingen tijdens de praktijklessen landbouwmechanisatie hoe ze de tanden van een hooischudder correct moesten monteren - Foto: VABI

Tractor van binnen en van buiten

Naast de belangrijkste machines, zoals de cultivator, ploeg, rotoreg, veldspuit en kunstmeststrooier, leren de leerlingen ook de tractor van binnen en van buiten kennen. Ze krijgen inzicht in de werking van de motor, de brandstofpomp, de transmissie en in de werking van het hydraulisch en pneumatisch systeem. Ook het belang van de juiste bandenmaat en -spanning wordt benadrukt.

Landbouwmachines leren monteren

Tijdens de praktijklessen landbouwmechanisatie leren de leerlingen niet alleen hoe ze verschillende landbouwmachines correct moeten aankoppelen en afstellen, maar ook hoe ze nieuwe landbouwmachines volledig moeten monteren. Vorig jaar werd bijvoorbeeld een hooischudder die nog niet gereed was voor levering aan de klant, tijdens een praktijkles voltooid. De tanden van de schudder werden correct gemonteerd, waardoor de leerlingen het verschil tussen linker- en rechtertanden leerden en ondertussen leerden ze planlezen. Ook het belang van het gebruik van de juiste moeren en bouten, evenals het correct vastzetten volgens het juiste moment met een momentsleutel, werd benadrukt.

Tijdens de praktijklessen landbouwmechanisatie leren de leerlingen alles over het planten van prei met behulp van een gps-systeem op de tractor.
Tijdens de praktijklessen landbouwmechanisatie leren de leerlingen alles over het planten van prei met behulp van een gps-systeem op de tractor. - Foto: VABI

Dit jaar hebben de leerlingen een volledige schijvenmaaier gemonteerd. Deze kwam aan op een pallet en werd vervolgens volledig gemonteerd, inclusief de maaischijven, maaimessen, beschermkleden en signalisatie. Dit was dè gelegenheid om de belangrijkste onderdelen duidelijk te demonstreren aan de leerlingen.

Zowel theorie als praktijk

Kortom, de praktijkgerichte landbouwmechanisatie van VABI biedt leerlingen de kans om kennis en ervaring op te doen van moderne landbouwmachines. Door de nadruk te leggen op zowel de theoretische als de praktische kant, bereiden deze lessen de leerlingen optimaal voor op een toekomst in de landbouwsector.

Jens Restiaens (VABI)

Lees ook in Onderwijs

LTI Oedelem: jongeren kiezen bewust voor landbouwrichting op school

Onderwijs Het LTI Oedelem biedt als secundaire school de richting Landbouw aan in zowel de D/A- als A-finaliteit. Meer en meer zien leerkrachten de klassamenstelling veranderen. Waar LTI Oedelem startte als dé school waar alle landbouwerszonen en -dochters op school zaten, trekt de school meer en meer leerlingen aan die geen voorkennis hebben van landbouw.
Meer artikelen bekijken